Προς παράταση οδεύει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Προς παράταση οδεύει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Προσθεσμία έως τα μέσα Σεπτεμβρίου ζητεί η Ενωση Φοροτεχνικών, επικαλούμενη πληθώρα προβλημάτων στη διαδικασία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι τέσσερις ημέρες απομένουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και εντούτοις περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωσή τους. Αρκετοί εξ αυτών, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αδυνατούν να την υποβάλουν καθότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αποζημιώσεις ενοικίων, ενώ άλλοι διαπίστωσαν λάθη στα εκκαθαριστικά σημειώματα και καλούνται πλέον να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, ενώ σημαντικές καθυστερήσεις παρουσιάσθηκαν στην ανάρτηση των βεβαιώσεων αποδοχών.

Η φετινή διαδικασία ήταν ιδιαίτερα επίπονη για τον κλάδο των λογιστών, οι οποίοι από τον Μάρτιο του 2020 έχουν ασχοληθεί με τις αναστολές εργασίας, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα «κουρεμένα» ενοίκια, το πρόγραμμα παγίων δαπανών και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται αυτές τις ημέρες, υλοποιώντας όλα τα προγράμματα ενισχύσεων που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Ηδη τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι δεκάδες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής τονίζεται: «Η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν άνοιξε τυπικά στις 27.5.2021, αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ, ξεκίνησε στις 7.7.2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του Δημοσίου στην εφαρμογή της ΑΔΔΕ για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων. Επιπλέον κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων, οι οποίες συγκριτικά με πέρυσι εκδόθηκαν κατά ένα έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορωνο-ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού)».

Με βάση τα ανωτέρω, η Ενωση ζητεί την παράταση των ημερομηνιών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 3.791.948 δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 5.221.088 εκκαθαριστικά σημειώματα. Ουσιαστικά έχει υποβληθεί το 59% των δηλώσεων και απομένουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμα 2,7 εκατ. δηλώσεις. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί φαίνεται ότι μόλις τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 68,8% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά, και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή