Ωθηση στον τουρισμό από την τηλεργασία

Ωθηση στον τουρισμό από την τηλεργασία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήλιος, η θάλασσα και το γρήγορο Ιντερνετ κάνουν τους τηλεργαζομένους να συνωθούνται στα νησιά της Μεσογείου, συνδυάζοντας εργασία και διακοπές, προτού επανέλθουν στο γραφείο τους – κι αυτό επίσης σημαίνει ότι προσφέρουν στον βαρέως χειμαζόμενο τουρισμό μια καλοδεχούμενη ώθηση. Η 34χρονη Ολγα Πάουλ εργάζεται από τον Μάιο στα Γκραν Κανάρια της Ισπανίας, αφού είχε υποχρεωθεί να μείνει κλεισμένη στο διαμέρισμά της στο Μόναχο επί μήνες. Εργάζεται ως αναλύτρια για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου του αυτοκινήτου της Γερμανίας. «Θεωρώ πως τώρα είμαι πιο παραγωγική», επισημαίνει, όντας χαρούμενη με τη θάλασσα που έχει για θέα από την ταράτσα της. Κι εκεί πηγαίνει όταν κάνει διάλειμμα από τη δουλειά. «Μπορώ να συγκεντρωθώ στην εργασία μου, αλλά και τα Σαββατοκύριακα να ανακαλύπτω τα νησιά». 

Ειδικά στις ηλιόλουστες ακτές στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ο συνδυασμός αυτός αποκτά ολοένα και περισσότερους θιασώτες, δεδομένου ότι οι περιορισμοί των μετακινήσεων υποχωρούν και η στερημένη τουριστική βιομηχανία προσφέρει εκπτωτικά προγράμματα και παρέχει χώρους για τους εξ αποστάσεως εργαζομένους. «Είναι σαφές πως παρατηρούμε μια αύξηση στον αριθμό των όσων αποκαλούνται “ψηφιακοί νομάδες”, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον τουρισμό διαρκούσης της πανδημίας, εφόσον συνεισφέρουν στις κρατήσεις μακράς διαμονής και συνολικά στις τοπικές οικονομίες», υπογράμμισε η Τζένιφερ Ιντα, διευθύντρια ερευνών του φορέα για τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεδομένου ότι οι τηλεργαζόμενοι καταχωρίζονται ως τουρίστες εν γένει, δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν. Βέβαια, η παρουσία τους είναι εμφανώς ορατή από το ότι ξεπηδούν συνεχώς νέοι χώροι για ενοικίαση γραφείων και αιθουσών συσκέψεων με την ώρα και την ημέρα, μέχρι του ότι υπάρχουν πολλά διαφημιστικά αυτοκόλλητα για δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες σε πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ. 

Πάντως, η εισροή των ανθρώπων αυτών στις τουριστικές περιοχές αποτελεί πολύ μικρή ανάσα. Το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος, οι αφίξεις στην Ισπανία παρέμειναν σε επίπεδα μόλις του 1/3 σε σύγκριση με τα 10 εκατομμύρια την ίδια περίοδο του 2019. Ωστόσο, οι κρατήσεις στις ιστοσελίδες για αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή από την ηπειρωτική Ευρώπη οι οποίες έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι, εκτινάσσονται τώρα. 

Μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου οι πτήσεις μέσω Ryanair προς τα Κανάρια είχαν άνοδο 88% φέτος. Σχεδόν 8.000 τηλεργαζόμενοι αφίχθησαν το πρώτο εξάμηνο, με πρόβλεψη 30.000 επιπλέον σε ορίζοντα πενταετίας. Στη Μαδέιρα οι Αρχές άνοιξαν γραφείο για παροχή συμβουλών, αναμένοντας 500 αιτήματα από τους εξ αποστάσεως απασχολουμένους και από τον Φεβρουάριο έως σήμερα τους υποβλήθηκαν 8.000. Η τάση αυτή ευνόησε και άλλες χώρες, την Κροατία και την Ελλάδα λόγου χάριν, θεσπίζοντας ειδική βίζα για τους τηλεργαζομένους που διψούν για ήλιο και θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή