Μικρά κέρδη και ρεκόρ για τον πανευρωπαϊκό δείκτη

Μικρά κέρδη και ρεκόρ για τον πανευρωπαϊκό δείκτη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εξαιρετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η ΒΡ και η Société Générale, οδήγησαν χθες σε άνοδο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα κέρδη περιόρισε, ωστόσο, η εκτεταμένη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», καθώς και η αβεβαιότητα που καλλιεργούν οι ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του Πεκίνου. Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, που νωρίτερα σημείωνε υποχώρηση, έκλεισε με κέρδη 0,2%, καταγράφοντας ρεκόρ στις 465,38 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι πετρελαϊκές, με την ΒΡ να σημειώνει άλμα 5,6%, καθώς νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αυξάνει το μέρισμα στους μετόχους της και προχωράει σε επαναγορά μετοχών μετά τη μεγάλη αύξηση των κερδών της. Μεγαλύτερο άλμα, 6,4%, σημείωσε η μετοχή της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Société Générale, καθώς νωρίτερα είχε προβλέψει αύξηση κερδών, ενώ η βρετανική τράπεζα Standard Chartered, που επίσης είχε ανακοινώσει νωρίτερα αύξηση κερδών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, σημείωσε άνοδο 1,0%. Συνολικά οι επιχειρήσεις του δείκτη Euro Stoxx 600 ανακοίνωσαν σημαντικά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο, με το 66% των εταιρειών του να ανακοινώνει κέρδη που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IBES. Σημειωτέον ότι τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη αναμένεται να σημειώσουν αύξηση 140% στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, που αποτελείται από εξωστρεφείς εξαγωγικές επιχειρήσεις, έκλεισε με κέρδη 0,34% και ο CAC 40 του Παρισιού με κέρδη 0,72%.

Οριακά με αρνητικό πρόσημο έκλεισε, αντιθέτως, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, που υποχώρησε κατά 0,09%, καθώς ακολούθησε την υποχώρηση που σημείωσαν εταιρείες ταξιδίων και ψυχαγωγίας εξαιτίας της ανησυχίας για τη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα». Σημειωτέον ότι ο σχετικός κλαδικός δείκτης κατέγραψε χθες απώλειες 2,6%. Ομοίως και ο τομέας της τεχνολογίας δέχθηκε πιέσεις εξαιτίας των επιθετικών κινήσεων του Πεκίνου, που θέτει όλο και περισσότερους περιορισμούς στους τεχνολογικούς κολοσσούς της Κίνας. Η γερμανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Infineon υποχώρησε κατά 0,4% και η αυτοκινητοβιομηχανία BMW σημείωσε πτώση 5,2% παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της για την κερδοφορία της, καθώς προειδοποίησε για μείωση της παραγωγής της ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης μικροεπεξεργαστών και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή