Χρηματιστήριο: Πτώση έπειτα από δέκα ανοδικές συνεδριάσεις

Χρηματιστήριο: Πτώση έπειτα από δέκα ανοδικές συνεδριάσεις

Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές δεν επέτρεψαν στο Χ.Α. να διευρύνει το ανοδικό σερί του

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από αρκετές προσπάθειες ενδοσυνεδριακά, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε όχι μόνο να αγγίξει τις 900 μονάδες, αλλά και να συνεχίσει το σερί ανόδου των προηγούμενων δέκα συνεδριάσεων. Αν και διατήρησε το θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της χρηματιστηριακής ημέρας, το αρνητικό άνοιγμα της Γουόλ Στριτ, το οποίο προκάλεσαν οι ανησυχίες των επενδυτών για την εξάπλωσης της παραλλαγής «Δέλτα» και το πιθανό τέλος που μπορεί να θέτει, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, στις προοπτικές περαιτέρω ανόδου των μετοχών, οδήγησε τη «λεωφόρο Αθηνών» σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τις 16 Ιουλίου.

Αλλωστε, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές, έπειτα από το σερί ανόδου του Γενικού Δείκτη, που άγγιξε το 7%, ήταν λογικό να κάνουν την εμφάνισή τους οι ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών από πολλά χαρτοφυλάκια, οι οποίες μάλιστα έγιναν με σχετικά αυξημένο τζίρο. Χωρίς τη στήριξη από τον τραπεζικό κλάδο, το Χ.Α. δεν είχε και πολλές πιθανότητες να κάνει έτσι κι αλλιώς το «11 στα 11».

Ετσι, όσον αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,25% και έκλεισε στις 895,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,28 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με σημείο στήριξης να αποτελούν οι 878 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,32% στις 2.151,95 μονάδες, ενώ με πτώση 0,30% και στις 1.442,58 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή άνοδο της τάξεως του 6,79% κατέγραψε η «Ελλάκτωρ» και ακολούθησαν η Coca-Cola με κέρδη 1,35% και η ΔΕΗ στο +0,67%, ενώ οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους ήταν «ελεγχόμενες», με μόνο τις Aegean, Motor Oil, Lamda Development και «Μυτιληναίος» να υποχωρούν άνω του 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε και υποχώρησε κατά 1,10% στις 549,91 μονάδες, με την Alpha Bank να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο -1,91%, την Εθνική στο -1,74%, την Πειραιώς στο -1,03% και τη Eurobank να ενισχύεται κατά 0,30%.

«Ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α. παρά το γεγονός ότι η συναλλακτική ραστώνη δεν συμβάλλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, αν και αποτρέπει και τις αυξημένες πωλήσεις», εκτιμά πάντως ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Οι λόγοι που τον κάνουν αισιόδοξο σχετίζονται τόσο με τις τράπεζες όσο και με τους οικονομικούς δείκτες. Οπως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές εξελίξεις αλλάζουν το σκηνικό, καθώς τα δεδομένα επαναφέρουν τον κλάδο στο προσκήνιο, αναφερόμενος στις ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο και στα stress tests της ΕΚΤ, που επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο για το σύνολο των συστημικών τραπεζών.

Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δεικτών που ανήγγειλε το ΙΟΒΕ για τον Ιούλιο, του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, εκπέμπουν το μήνυμα ότι η άνθηση της βιομηχανικής παραγωγής έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή