Ολυμπιακά μετάλλια προς πώληση για επιβίωση και αγαθοεργίες

Ολυμπιακά μετάλλια προς πώληση για επιβίωση και αγαθοεργίες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγο καιρό ένα ασημένιο μετάλλιο στη σκοποβολή από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 πουλήθηκε στο Παρίσι μόνο για 1.283 δολάρια, ενώ ένα αργυρό από τους χειμερινούς του 1956 στην Κορτίνα ντ’ Αμπέτσο στην Ιταλία διατέθηκε αντί 3.750 δολαρίων. 

Σαφώς πιο θεαματικό νούμερο «έπιασε» ένα πολύ παλαιότερο, από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς του 1896. Εκείνοι ετελέσθησαν στην Αθήνα και τότε δεν είχαν προβλεφθεί χρυσά μετάλλια. Ενα ασημένιο εύσημο εκείνης της εποχής πουλήθηκε τις παραμονές των φετινών Αγώνων αντί 180.111 δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών PR Auction στη Βοστώνη, ο οποίος διεξήγαγε και τις τρεις πωλήσεις. Ακόμα κι αν σκεφθούμε πως τα μετάλλια διατηρούν μια πραγματικά ανεκτίμητη συναισθηματική αξία για τους νικητές όταν τα κρεμούν στον λαιμό τους, τελικώς βρίσκουν τον δρόμο τους και απομακρύνονται από το βάθρο για να φθάσουν στα χέρια συλλεκτών. Οπως επισημαίνει ο Μπόμπι Λίβινγκστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του οίκου δημοπρασιών PR Auction, «πρόκειται για όμορφα αναμνηστικά και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια πλημμυρίδα στην αγορά». Δεκάδες πρώην ολυμπιονίκες έχουν καταφύγει στη λύση της πώλησης μεταλλίων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών επικαλέστηκαν οικονομική δυσπραγία. 

Αλλοι λένε ότι με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσαν χρήματα για καλό σκοπό. Ο θρύλος των Κέλτικς της Βοστώνης, Μπιλ Ράσελ, θα δημοπρατήσει το μετάλλιό του από τους Ολυμπιακούς του 1956 το φθινόπωρο, το οποίο έλαβε ως αρχηγός της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ. «Αποφάσισα να διαθέσω το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής μου», λέει σε βίντεο στην ιστοσελίδα του οίκου δημοπρασιών Hunt Auctions, που θα αναλάβει τη διαδικασία για το μετάλλιο – ορισμένα δαχτυλίδια των πρωταθλημάτων του ΝΒΑ, ένα τζάκετ προθέρμανσης και άλλα αντικείμενα. 

Ορισμένα εκ των εσόδων θα δοθούν στην οργάνωση Mentor, την οποία συνίδρυσε και προσφέρει καθοδήγηση σε νέους, ενώ μία δωρεά θα διοχετευθεί και στην πρωτοβουλία κοινωνικής δικαιοσύνης των Κέλτικς. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών PR Auction, ένα χρυσό μετάλλιο, που έλαβε ανώνυμο μέλος της αμερικανικής ομάδας καλαθοσφαίρισης το 1984, πουλήθηκε αντί 83.188 δολαρίων στις 22 Ιουλίου. Οσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται το ποσόν, αποτελεί μόλις ένα μικρό μέρος του σχεδόν 1,5 εκατ. δολαρίων που συλλέκτης κατέβαλε το 2019 για ένα εκ των τεσσάρων χρυσών του Τζέσε Οουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936. 

Ο Αφροαμερικανός αθλητής στίβου Οουενς δέσποζε με τις επιδόσεις του στη διοργάνωση, την οποία παρακολουθούσε ο Χίτλερ αυτοπροσώπως. Τέλος, πέραν της προέλευσης και της ιστορίας της ιδιοκτησίας των αναμνηστικών ειδών, όπως τα μετάλλια, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται παίζει σημαντικό ρόλο στην τιμή τους, όπως παρατηρούν ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή