Εντείνονται οι πιέσεις για ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Εντείνονται οι πιέσεις για ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων

Αναλαμβάνει δράση η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ δεν σταματούν να εκπλήσσουν οι ακραίες διακυμάνσεις στην αξία των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να έχει και πάλι επιστρέψει σε λίγες ημέρες πάνω από τις 40.000 δολάρια, εντείνονται οι πιέσεις για ρύθμιση της νέας αυτής αγοράς που ανέρχεται ήδη σε 1,6 τρισ. δολάρια και παράλληλα εκφράζονται από πολλές πλευρές επιφυλάξεις για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Την πρωτοβουλία για ρύθμιση της αδιαφανούς επένδυσης αναμένεται να λάβει ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) Γκάρι Γκένσλερ, που δηλώνει κατηγορηματικά ότι πρέπει να προστατευθούν οι επενδυτές, ενώ το ΔΝΤ προειδοποιεί οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη χώρα πως ένα κρυπτονόμισμα δεν μπορεί να αποτελέσει εθνικό νόμισμα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Γκάρι Γκένσλερ τονίζει ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρύτερα και για ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών αλλά και να ενταχθούν στις κοινώς αποδεκτές επενδύσεις υπό τον όρο ότι θα ρυθμιστούν με ένα απολύτως σαφές πλαίσιο κανόνων. Αποκαλύπτει, άλλωστε, ότι η SEC διερευνά τουλάχιστον επτά ζώνες της αγοράς, όπως η χρηματοδότηση από πηγές εκτός κεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και ο τομέας των stablecoins, που αντιμετωπίζονται ως ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στο συμβατικό χρήμα και στις κρυπτογραφημένες αξίες, καθώς συνδέονται με κάποιο νόμισμα και θεωρητικά υπάρχει κάποιου είδους εγγύηση της αξίας τους. Αποφεύγει, πάντως, να συγκεκριμενοποιήσει πότε θα αναλάβει δράση η SEC, ενώ τονίζει ότι τα στελέχη της απασχολούν πολλές άλλες αποκλίσεις από τη ρουτίνα της αγοράς, όπως η αδιανόητη μάχη του Ιανουαρίου ανάμεσα στους μικροεπενδυτές και στα funds με αιχμή τη μετοχή της εταιρείας GameStop. Ο Γκάρι Γκένσλερ, που σημειωτέον έχει διδάξει για τα κρυπτονομίσματα ως καθηγητής του ΜΙΤ, δηλώνει αδιάφορος ή ενδεχομένως και γοητευμένος από την τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, αλλά «καθόλου αδιάφορος σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδυτών από την απάτη». Προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος να τεθεί υπό έλεγχο η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα είναι η ρύθμιση των χρηματιστηρίων κρυπτογραφημένων αξιών. Καταθέτει, πάντως, την άποψή του ότι αν επιβληθούν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική πρόοδο.
Εχει προηγηθεί ηχηρή προειδοποίηση του ΔΝΤ για τους κινδύνους που εγκυμονεί εκτεταμένη χρήση των κρυπτονομισμάτων, καθώς θα απειλούσε «τη μακροοικονομική σταθερότητα».

Με αφορμή την παράτολμη απόφαση που έλαβε το Ελ Σαλβαδόρ να επιτρέψει από τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές με bitcoin κυριολεκτικώς για τα πάντα, από τα κομμωτήρια μέχρι τους φόρους προς το κράτος, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Τονίζει πως στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να απειληθεί η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεδομένων των δεσμών που είναι σαφές ότι διατηρεί ο αδιαφανής κόσμος των κρυπτονομισμάτων με την παραβατικότητα και το οργανωμένο έγκλημα. Σε ανάλυση που δημοσίευσαν προ ημερών σε blog του Ταμείου, συνεργάτες του απέφυγαν να αναφερθούν ευθέως στην πρωτοφανή απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ. Δεδομένου, πάντως, ότι το Ταμείο διαπραγματεύεται με τη χώρα δάνειο ύψους ενός δισ. δολαρίων, οι προειδοποιήσεις του σχεδόν αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ελ Σαλβαδόρ καθιστούν σαφές ότι το σχέδιο για εκτεταμένη χρήση του bitcoin ενδέχεται να περιπλέξει την προοπτική συμφωνίας. Αναφέρεται, άλλωστε, έμμεσα στο θέμα, καθώς τονίζει πως ίσως κάποιες χώρες να παρακάμψουν τις απαιτούμενες ρυθμίσεις και να υιοθετήσουν κάποιο κρυπτονόμισμα όπως ακριβώς ένα εθνικό νόμισμα. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επωφεληθούν τμήματα του πληθυσμού που παραμένουν αποκλεισμένα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να διευκολυνθούν οι συναλλαγές και να γίνουν φτηνότερες και ταχύτερες, αλλά υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν πολύ μεγαλύτεροι από κάθε πιθανό όφελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή