Νωρίτερα και σε 10 δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος

Νωρίτερα και σε 10 δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος

Το σχέδιο του υπουργείου για το 2022. Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα ολοκληρωθεί τον Μάιο, όταν και θα καταβληθεί η πρώτη δόση

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει το 2022 η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου ή Μαΐου, όταν και θα καταβάλλεται η πρώτη δόση του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 10 δόσεις, όπως επίσης και ο ΕΝΦΙΑ. Στόχος είναι να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν μικρότερα ποσά σε περισσότερες δόσεις αλλά και να μην αφήσουν απλήρωτους φόρους που θα κατευθυνθούν στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που σήμερα ξεπερνά τα 109 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με τη διαδικασία αυτή οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών για να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την εφορία καταβάλλοντας και τον σχετικό τόκο, ούτε βέβαια να «φορτώνουν» την πιστωτική τους κάρτα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών:

Ο φόρος εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 10 ή 11 δόσεις. Από τον Απρίλιο ή τον Μάιο έως και τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, για να καταστεί εφικτός ο σχεδιασμός θα πρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet να ανοίξει το αργότερο τον Φεβρουάριο και όλες οι απαραίτητες βεβαιώσεις να έχουν ήδη αποσταλεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου στην ΑΑΔΕ προκειμένου να συμπεριληφθούν στις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων. Βέβαια, η φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσει από το επόμενο έτος να έχει σχεδόν όλα τα στοιχεία προσυμπληρωμένα, όπως τα εισοδήματα από ενοίκια αλλά και από άλλες πηγές, με στόχο το σύστημα να λειτουργεί αυτόματα και με όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις.

Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022. Αυτό σημαίνει ότι τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί στα μέσα Μαΐου και η πρώτη δόση να καταβληθεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Με στόχο την καταβολή του φόρου επί των ακινήτων σε 10 δόσεις, η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει το αργότερο στα τέλη Μαΐου. Το ποσό των 2,2 δισ. ευρώ που εισπράττει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ θα «σπάσει» σε 10 δόσεις των 220 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα με τα ανωτέρω και προκειμένου να κυλήσει ταχύτερα η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την αυτόματη προσυμπλήρωση των ποσών των εισπραχθέντων ενοικίων στα έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και στα συνοδευτικά έντυπα Ε2 των αναλυτικών καταστάσεων μισθωμάτων τα οποία θα υποβάλουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές του Taxisnet για την υποβολή δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης καθώς και η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα διασυνδεθούν. Με τον τρόπο αυτό τα ενοίκια που έχουν ήδη συμπληρωθεί στις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακινήτων θα μεταφερθούν αυτόματα και θα προσυμπληρωθούν σε αντίστοιχους κωδικούς στο έντυπο Ε2, της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας, αλλά και στο βασικό έντυπο Ε1, της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επί της ουσίας το Taxisnet θα αντλεί στοιχεία από τις υποβληθείσες ηλεκτρονικά δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης και τις υποβληθείσες ηλεκτρονικά δηλώσεις COVID για τις αναγκαστικές μειώσεις μισθωμάτων και θα υπολογίζει αυτόματα τα ποσά των ενοικίων που εισπράχθηκαν και τον φόρο που προκύπτει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή