Επενδύσεις από αμερικανικά funds σε ελληνικές εκπαιδευτικές startups

Επενδύσεις από αμερικανικά funds σε ελληνικές εκπαιδευτικές startups

H Learn Worlds άντλησε 32 εκατ. δολ. από το Insight Partners και το Vista Equity Partners απέκτησε μειοψηφικό πακέτο στη Schoox

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων κίνησαν το τελευταίο διάστημα ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (educational technology-edtech), τομέας που γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 και μετά. Η στροφή των χρηστών αλλά και των επιχειρήσεων στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενίσχυσε σημαντικά τη συγκεκριμένη αγορά, με αποτέλεσμα η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων σε startups του συγκεκριμένου κλάδου να φτάνει παγκοσμίως τα 12,58 δισ. δολ. το 2020, από 4,81 δισ. δολ. το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της CB Insights. Την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς επιβεβαιώνει και η πρόσφατη είσοδος μεγάλων αμερικανικών private equity ως στρατηγικών επενδυτών σε δύο edtech εταιρείες που έχουν παρουσία στην Ελλάδα.

Ο λόγος για τη Learn Worlds, δημιούργημα των Πάνου Σιώζου, Φάνη Δεσποτάκη και Γιώργου Παλαιγεωργίου, που άντλησε μόλις πριν από λίγες ημέρες 32 εκατ. δολ. από το αμερικανικό private equity Insight Partners και την ελληνική Schoox, στην οποία απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό ένα από τα μεγαλύτερα private equity, το Vista Equity Partners, που διαχειρίζεται περίπου 77 δισ. δολ. «Είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε private equity να εισέρχονται σε startups. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στηρίζουν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις του συγκεκριμένου χώρου, καθώς φαίνεται πως έχουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξή τους», αναφέρει παράγων της αγοράς. Η Schoox, που έχει έδρα στο Οστιν του Τέξας και παρουσία στη Θεσσαλονίκη (κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης), ιδρύθηκε το 2012 και δραστηριοποιείται στον τομέα του talent development. Μέσα από την πλατφόρμα της, οι επιχειρήσεις μπορούν να αναθέσουν online μαθήματα στους υπαλλήλους τους, αλλά και να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία ώστε να βλέπουν την επίδραση που αυτή έχει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τους. Σήμερα προσφέρει υπηρεσίες σε 2.000 πελάτες, κυρίως από τις ΗΠΑ, ενώ έχει εκπαιδεύσει 15 εκατ. υπαλλήλους, διατηρώντας παρουσία σε 120 χώρες. Παράλληλα, απασχολεί 165 εργαζομένους, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη.

Τριπλάσια ήταν η ζήτηση για τις υπηρεσίες της Learn Worlds στα μέσα Μαρτίου, γεγονός που ενίσχυσε και το ενδιαφέρον της Insight Partners για τη δραστηριότητα της εταιρείας. Η startup από την Κύπρο έχει αναπτύξει πλατφόρμα δημιουργίας online μαθημάτων, η οποία επιτρέπει σε εκπαιδευτές και εκπαιδευτικούς οργανισμούς να δημιουργήσουν διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία ύστερα μπορούν να πουλήσουν online μέσα από τη δική τους ιστοσελίδα. Στόχος της πλέον είναι η αναβάθμιση του προϊόντος της, αλλά και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της από 80 σε 170 άτομα μέσα στον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ, σε τροχιά ανάπτυξης συνεχίζει να βρίσκεται και μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου, η Epignosis, η οποία τη διετία 2017-2018 άντλησε περίπου 57 εκατ. δολ. από το PeakSpan Capital και το Insight Partners, το οποίο επένδυσε πρόσφατα και στη Learn Worlds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή