Υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές η ΑΜΚ του ομίλου Ελλάκτωρ

Υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές η ΑΜΚ του ομίλου Ελλάκτωρ

Μετά την αύξηση κεφαλαίου η Reggeborgh ελέγχει το 31%-32% και η Greenhill τουλάχιστον 28,62%

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ενισχυμένες τις «δυνάμεις» τους αναμένεται να πορευθούν πλέον οι δύο βασικοί μέτοχοι του ομίλου Ελλάκτωρ, η ολλανδική Reggeborgh Invest και η Greenhill των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη. Μετά την αύξηση κεφαλαίου και προτού κατανεμηθούν τυχόν αδιάθετες μετοχές, η Reggeborgh υπολογίζεται ότι θα ελέγχει περί το 31%-32% (από περίπου 28% σήμερα) των μετοχών του ομίλου. Η δε πλευρά των εφοπλιστών θα ελέγχει τουλάχιστον το 28,62% (από 25,8%) μέσω της Greenhill και της εταιρείας συμφερόντων τους Kiloman.

Οπως έγινε γνωστό χθες, η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 2,2 φορές, καθώς οι βασικοί μέτοχοι εξάσκησαν πλήρως τα δικαιώματά τους, ενώ υπήρξε και ισχυρή ζήτηση από αρκετούς μετόχους μειοψηφίας. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι ιδιώτες μέτοχοι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν, βρήκαν πρόθυμους αγοραστές των δικαιωμάτων προτίμησής τους στην αύξηση, με την πλευρά των εφοπλιστών να αγοράζει το 75% των προς διάθεση δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, η Greenhill προχώρησε σε αγορές μετοχών από τη χρηματιστηριακή αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών (αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μετοχές δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση, καθώς είχε παρέλθει η σχετική προθεσμία).

Στήριξη 50 εκατ. ευρώ

Με βάση τα δεδομένα που δια-μορφώθηκαν, οι δύο βασικοί μέτοχοι δαπάνησαν σημαντικά κεφάλαια (τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ οι δύο εφοπλιστές) και αντίστοιχα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ η πλευρά της Reggeborgh (πρόκειται για την ενδιάμεση χρηματοδότηση που χορήγησε στην Ακτωρ και θα της επιστραφούν με τη μορφή νέων μετοχών). 

Πηγές της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ ανέφεραν χθες ότι «η επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, και φυσικά τον στρατηγικό σχεδιασμό της νέας διοίκησης του ομίλου που στόχο έχει να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους».

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η Greenhill όχι μόνο συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά ενίσχυσε και το ποσοστό της, είναι προφανές ότι οι συνεχείς έριδες και κόντρες μεταξύ των δύο βασικών μετόχων δεν γεννούν αισιοδοξία για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ. 

Η πλευρά της Reggeborgh φαίνεται πως «πόνταρε» στη μη συμμετοχή των εφοπλιστών στην αύξηση, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού τους στο 20% και την αύξηση του δικού της ποσοστού σε 42% (όπως αναφερόταν και στο ενημερωτικό δελτίο). Το σενάριο αυτό δεν επαληθεύτηκε και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να ελέγχουν σημαντικά ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου, καθιστώντας τη λήψη αποφάσεων όλο και πιο δυσχερή. 

Εν ολίγοις, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε διοικητικό αδιέξοδο, αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απευθείας συζήτηση μεταξύ των βασικών μετόχων, παρά μόνο μεταξύ εκπροσώπων της Greenhill και της διοίκησης του ομίλου, που όμως έχει τη στήριξη μόνο της Reggeborgh.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή