ΗΠΑ: «Ναι» σε μείωση μισθού με αντάλλαγμα τη μόνιμη τηλεργασία

ΗΠΑ: «Ναι» σε μείωση μισθού με αντάλλαγμα τη μόνιμη τηλεργασία

Οι Αμερικανοί μπορούν να θυσιάσουν 5% των αποδοχών τους, αρκεί να εργάζονται αποκλειστικά από το οικιακό γραφείο τους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα μπορούσαμε άραγε να θυσιάσουμε εάν ως αντάλλαγμα είχαμε το να εργαζόμαστε για πάντα από το σπίτι; Σε τελευταία έρευνα για το θέμα αυτό, πολλοί Αμερικανοί και Αμερικανίδες έδειξαν πως είναι πρόθυμοι να λαμβάνουν μειωμένες αποδοχές, να ξεχάσουν τα ρεπό ή να εργάζονται περισσότερο, αρκεί να μπορούν να εργάζονται αποκλειστικά από το οικιακό γραφείο τους. Η ασφαλιστική εταιρεία Breeze, ένα χρόνο μετά το πείραμα της τηλεργασίας λόγω πανδημίας, διεξήγαγε ψηφιακή έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 65% των συμμετεχόντων, που απάντησαν πως τα καθήκοντά τους μπορούν να εκτελεσθούν πλήρως εξ αποστάσεως, θα συμβιβαζόταν με μείωση μισθού 5%, η οποία ισοδυναμεί με αυξήσεις αρκετών ετών, ώστε να παραμείνει κατ’ οίκον. Ισως αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, να μοιάζει με μια λογική ανταλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των μετακινήσεων. Μελέτη του 2020 υπολόγισε ότι όσοι τηλεργάζονταν εξοικονομούσαν εκατοντάδες δολάρια τον μήνα σε κόστος μεταφοράς.

Σήμερα, και αφού πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από την πλήρη ή μερική εφαρμογή της τηλεργασίας σε πολλούς κλάδους μη βιομηχανικούς, οι εργοδότες προσπαθούν να επιστρέψουν στα γραφεία τους οι εργαζόμενοι, παρά το ότι στις ΗΠΑ η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται. Ορισμένες επιχειρήσεις, για να δώσουν κίνητρα, οργανώνουν πάρτι για την επάνοδο στη δουλειά, χορηγούν βραβεία, προσφέρουν δωρεάν γεύματα ή φύλαξη παιδιών ή και μαθήματα γιόγκα. Ορισμένοι υπάλληλοι, όμως, δεν ενθουσιάζονται με την προοπτική, είτε διότι ανησυχούν για την υγεία τους, είτε διότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις τούς κρατούν στο σπίτι, είτε απλώς επειδή δεν θέλουν να επανέλθουν σε ένα δυσάρεστο πλαίσιο μετακίνησης από και προς την εργασία.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που διεξήχθη το διάστημα 20-21 Ιουλίου και στην οποία συμμετείχαν 1.000 υπάλληλοι, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για μείωση 5%, ενώ ένα ποσοστό 15% απάντησε πως ήταν διατεθειμένο να θυσιάσει και το 25% των αποδοχών για να εξασφαλίσει τηλεργασία. Το 46% είπε ότι θα εκχωρούσε το 25% των ρεπό και το 15% τόνισε ότι θα θυσίαζε όλες τις πληρωμένες ημέρες άδειας για τον σκοπό αυτό. Η Breeze απηύθυνε και μια λίγο πιο εναλλακτική ερώτηση, τι άλλο θα εκχωρούσαν με αντάλλαγμα την τηλεργασία. Οι μισοί και παραπάνω ανέφεραν το Netflix, την Amazon και τα κοινωνικά δίκτυα για ένα χρόνο, ενώ το ένα τρίτο των συμμετεχόντων έφθασε στο σημείο να απαντήσει ότι θα θυσίαζε το δικαίωμα ψήφου σε όλες τις μελλοντικές εκλογές, εθνικές και τοπικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή