Το Χ.Α., με ισχυρές στηρίξεις από τις τράπεζες, έριξε το «οχυρό» των 900 μονάδων

Το Χ.Α., με ισχυρές στηρίξεις από τις τράπεζες, έριξε το «οχυρό» των 900 μονάδων

Εκλεισε στις 903,33 μονάδες, με άνοδο 0,85% και τζίρο 56,4 εκατ. ευρώ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να ρίξει το «οχυρό» των 900 μονάδων, ένα επίπεδο που είχε να «δει» από τις 28 Ιουνίου. Με ισχυρές στηρίξεις κυρίως από τις τράπεζες, και ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς λόγω της θετικής ανταπόκρισης που είχαν τα αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς και επιλεγμένα blue chips ο Γενικός Δείκτης άνοιξε τον δρόμο προς τις 950 μονάδες, αρκεί βέβαια να το επιτρέψουν τόσο η συναλλακτική δραστηριότητα, όσο και το διεθνές κλίμα.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,85% και έκλεισε στις 903,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 2.169,54 μονάδες, ενώ στο -0,23% και στις 1.439,57 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε κλείνοντας με άνοδο 1,96% στις 559,71 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να καταγράφει κέρδη 4,15%, την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,26%, την Alpha Bank στο +1,59% και την Eurobank στο +1,27%.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 2% οι ΟΛΠ, ΟΤΕ και Lamda Development, ενώ στο «κόκκινο» έκλεισαν μόνο επτά τίτλοι, με απώλειες άνω του 1% να σημειώνουν ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ.

Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, στο επίκεντρο βρίσκονται αυτό το διάστημα τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων, τα οποία και μπορούν να κινητοποιήσουν τα αγοραστικά αντανακλαστικά, διατηρώντας το ανοδικό μομέντουμ του Χ.Α.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν και χθες ανοδικά με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να αποτελεί εξαίρεση καθώς τον συμπαρασύρει πτωτικά ο τομέας των βασικών πρώτων υλών. Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών ορυχείων Rio Tinto, Anglo American BHP κινούντο πτωτικά χθες, καθώς επικρατεί ανησυχία σχετικά με τη ζήτηση από την Κίνα για σιδηρομετάλλευμα. Μεγάλη πτώση σημείωσε, άλλωστε, χθες και ο τραπεζικός όμιλος Lloyds Banking Group καθώς νωρίτερα η Goldman Sachs συνέστησε στους πελάτες της να πουλήσουν τις μετοχές του. Ετσι, ο FTSE 100 έκλεισε οριακά στο κόκκινο με απώλειες 0,06% όταν ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεινε με κέρδη 0,33% και ο CAC 40 με κέρδη 0,52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή