Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών το α΄ εξάμηνο 2022 για τη Lamda Malls

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών το α΄ εξάμηνο 2022 για τη Lamda Malls

Από τη δημόσια εγγραφή η εταιρεία στοχεύει να αντλήσει ρευστότητα 340 - 370 εκατ. ευρώ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα της τάξεως των 340-370 εκατ. ευρώ προσδοκά να αποκομίσει η Lamda Development από τη δημόσια εγγραφή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό θα κεφαλαιοποιηθεί η αξία των εμπορικών κέντρων του ομίλου, η οποία, με το πέρας του φετινού πρώτου τριμήνου, διαμορφώθηκε σε 860 εκατ. ευρώ. Το Golden Hall αποτιμάται σε 250 εκατ. ευρώ, το The Mall Athens σε 432 εκατ. ευρώ και το Mediterranean Cosmos σε 178 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η συμμετοχή της Lamda Development στα εμπορικά κέντρα διαμορφώνεται σε 85% (100% στο The Mall Athens και 68% σε Golden Hall και Mediterranean Cosmos), ενώ μετά την εισαγωγή των μετοχών της Lamda Malls το ποσοστό της εταιρείας θα υποχωρήσει σε 35%. Στόχος είναι η δημόσια εγγραφή να γίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2022. Με τον τρόπο αυτό θα αντληθούν και πρόσθετα έσοδα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μέρος των νέων αναπτύξεων στο έργο της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Παράλληλα, η απόσχιση –ουσιαστικά– των εμπορικών κέντρων του ομίλου σε έναν τρίτο φορέα, τη Lamda Malls, θα επιτρέψει σε επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα ακίνητα να τοποθετήσουν εκεί τα κεφάλαιά τους. Οπως αναφέρει σχετική παρουσίαση της Lamda προς αναλυτές, στόχος είναι η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της Lamda Malls το 2024.

Εν τω μεταξύ, ενόψει της εισαγωγής στο χρηματιστήριο, η Lamda Development προχωρά σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αξίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τους πρώτους μήνες του 2022, θα γίνουν εργασίες για την ευρεία ανακαίνιση του The Mall Athens. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά το εμπορικό κέντρο, που άλλωστε λειτουργεί ήδη 16 χρόνια. Ανάλογη επένδυση δρομολογείται και στο Mediterranean Cosmos. Υπενθυμίζεται ότι η πληρότητα των τριών εμπορικών κέντρων της εταιρείας ανέρχεται σε 99%, η δε ετήσια απόδοση διαμορφώνεται σε 7%.

Σημαντικές όμως είναι και οι μελλοντικές προοπτικές για τον «βραχίονα» των εμπορικών κέντρων του ομίλου της Lamda Development, καθώς αναμένεται να πωληθούν σε αυτόν τα δύο εμπορικά κέντρα που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό. Ο λόγος για το Vouliagmeni Mall και το Marina Galleria. Το πρώτο θα είναι το μεγαλύτερο κέντρο στην Ελλάδα με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. (από 58.000 τ.μ. του The Mall Athens) και ύψος επένδυσης της τάξεως των 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ το Marina Galleria θα αποτελεί επένδυση ύψους 100-125 εκατ. ευρώ, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 19.000 τ.μ. Το Vouliagmeni Mall πρόκειται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή