Στα 18,5 δισ. οι εξαγωγές το α΄ εξάμηνο

Στα 18,5 δισ. οι εξαγωγές το α΄ εξάμηνο

Η αξία τους είναι αυξημένη κατά 1,8 δισ. ευρώ (25%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης έκλεισε ο Ιούνιος αλλά και το πρώτο εξάμηνο για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες, σημειωτέον, είχαν επιδείξει ισχυρές αντοχές και κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Ολοι οι βασικοί εξαγωγικοί κλάδοι σημείωσαν διψήφια ποσοστά αύξησης, ενώ ο εξαγωγικός κόσμος αναμένει περαιτέρω βελτίωση ειδικά στον κλάδο των τροφίμων, λόγω και σχετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ). Την ίδια ώρα, πάντως, η μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενες πρώτες ύλες, οι τιμές των οποίων ακολουθούν ραγδαία αύξηση, οδηγεί σε νέα διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιούνιο του 2021 διαμορφώθηκε σε 3,38 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 31,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα 443,6 εκατ. ευρώ ή 21,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 18,59 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ περίπου ή κατά 25,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση των εξαγωγών κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ήταν 2,28 δισ. ευρώ ή 19,8% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.   

Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, στο κόστος μεταφοράς και στο ενεργειακό κόστος έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των εισαγωγών και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν των εξαγωγών. Οι εισαγωγές τον Ιούνιο του 2021 ενισχύθηκαν κατά 33,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020 φτάνοντας τα 5,36 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 28,85 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή