Fitch: Με μονοψήφιους δείκτες NPEs το 2022 οι ελληνικές τράπεζες

Fitch: Με μονοψήφιους δείκτες NPEs το 2022 οι ελληνικές τράπεζες

Η μείωση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού το 2020 έως το α΄ εξάμηνο του 2021 οφείλεται κυρίως στο σχέδιο «Ηρακλής»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικό σήμα προς επενδυτές και αγορές για τις ελληνικές τράπεζες έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, επικροτώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα επιχειρηματικά τους σχέδια και τονίζοντας πως πλέον εκτιμά ότι θα επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες NPEs εντός του 2022, μια πρόβλεψη την οποία κάνει για πρώτη φορά. Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει σε έκθεσή του για τις ελληνικές και τις κυπριακές τράπεζες, τα σχέδια μείωσης του κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών και οι περιορισμένες εισροές νέων NPEs μέχρι σήμερα, τα οποία έχουν υποστηριχθεί από τα δημοσιονομικά μέτρα και την εκτεταμένη χρήση των μορατόριουμ και στις δύο χώρες, έχουν οδηγήσει σε πτώση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, παρά την πανδημία και την απομόχλευση δανείων. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες ήταν ταχύτερες από τις κυπριακές στη μείωση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού το 2020 έως το α΄ εξάμηνο του 2021, χάρη κυρίως στο σχέδιο «Ηρακλής». Οπως σημειώνει η Fitch, ο συνολικός δείκτης NPEs για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, μειώθηκε στο 25% περίπου στο τέλος του α΄ τριμήνου (εν αναμονή και των ολοκληρωμένων στοιχείων για το εξάμηνο στα τέλη Αυγούστου) από 39% στο τέλος του 2019, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές τιτλοποιήσεις που προχώρησαν μέσω του «Ηρακλή».

Ετσι, η Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω του 10% και σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, όπως προβλέπουν και οι διοικήσεις, παρά τις πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού που προκαλεί η πανδημία. Οπως τονίζει, το σχέδιο «Ηρακλής» και οι πρόσφατες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους εκτέλεσης των σχεδίων μείωσης του ρίσκου (derisking) για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Τέλος, ο οίκος τονίζει πως οι χαμηλές αξιολογήσεις των ελληνικών, όπως και των κυπριακών τραπεζών, εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού παρά τη βελτίωση και την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Η επιτάχυνση των σχεδίων μείωσης των NPEs από τις ελληνικές τράπεζες το 2021 και η προσδοκία της Fitch ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί και το 2022, έχουν μειώσει το χάσμα αξιολόγησης μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών και εξηγούν, έτσι, τις θετικές προοπτικές που δίνει για τις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή