Διαφάνεια στα τιμολόγια ρεύματος με δέσμη μέτρων ζητεί η ΡΑΕ

Διαφάνεια στα τιμολόγια ρεύματος με δέσμη μέτρων ζητεί η ΡΑΕ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη διαφάνεια στα τιμολόγια ρεύματος, ειδικά στο σκέλος που αφορά την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής βάσει διακύμανσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, επιδιώκει η ΡΑΕ μέσω των προτάσεων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση. Η ΡΑΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα των τιμολογίων εδώ και έναν μήνα περίπου, καθώς με τις συνεχείς αυξήσεις της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και την ενεργοποίηση από την πλευρά των προμηθευτών της σχετικής ρήτρας, άρχισαν να πληθαίνουν τα παράπονα των καταναλωτών, που καλούνταν αίφνης να πληρώσουν πολύ υψηλότερο κόστος από αυτό που νόμιζαν ότι είχαν συμφωνήσει υπογράφοντας σύμβαση με τον προμηθευτή τους, αφού το επιπλέον κόστος της ρήτρας είναι αρκετά –και σκοπίμως στις περισσότερες περιπτώσεις– δυσνόητο.

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων και την προστασία των καταναλωτών, η ΡΑΕ προτείνει παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας, κατάργηση του παγίου ή και κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης σε καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια. Επιπλέον προτείνει καθορισμό του τρόπου ειδοποίησης των καταναλωτών για την προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής (π.χ. επιβολή ή τροποποίηση ρήτρας αναπροσαρμογής), καθώς και δωρεάν λήψη λογαριασμού κατανάλωσης, ανεξαρτήτως εάν ο καταναλωτής επιλέγει να είναι ηλεκτρονικός ή έγχαρτος.

Πρακτικά, η ΡΑΕ με τις προτάσεις της υποχρεώνει τους προμηθευτές να διαθέτουν δύο γενικές κατηγορίες τιμολογίων. Σταθερής χρέωσης (ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς) και κυμαινόμενης χρέωσης (ενσωματώνοντας το ρίσκο των διακυμάνσεων της χονδρεμπορικής αγοράς). Η διακύμανση στη δεύτερη αυτή κατηγορία θα πρέπει να είναι εντός ευκρινών ορίων, π.χ. συν 30% πάνω από το σταθερό κόστος, ώστε ο καταναλωτής πρακτικά να μπορεί να συγκρίνει εύκολα τα προσφερόμενα τιμολόγια και να επιλέξει είτε σταθερή χρέωση –π.χ. 100 ευρώ/MWh– είτε κυμαινόμενη, π.χ. 80 ευρώ/MWh έως συν-πλην 30% (104 ευρώ/MWh κατ’ ανώτατο όριο και 56 ευρώ/ΜWh αντίστοιχα, κατώτατο), ανάλογα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής. Με τον τρόπο αυτό οι προμηθευτές αναλαμβάνουν ρίσκο σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για τη διαμόρφωση των τιμών σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα και μέτρα περιορισμού της έκθεσής τους. Η πλευρά των προμηθευτών, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδέχεται τη με οποιονδήποτε τρόπο επιβολή «πλαφόν» στις προσαυξήσεις που φέρνει η χονδρεμπορική τιμή, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για προϊόν που υπόκειται σε διακυμάνσεις, όπως για παράδειγμα η βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Σε σχέση με τη ρήτρα αποχώρησης,  το προβλεπόμενο «πέναλτι» δηλαδή για τον καταναλωτή σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης από το συμβόλαιό του, η ΡΑΕ προτείνει τη διακοπή της σύμβασης χωρίς «πέναλτι» όταν αυτή ενεργοποιείται διαρκώς στο ανώτατο όριο του κυμαινόμενου τιμολογίου. Η εν λόγω πρόταση, σύμφωνα  με τη ΡΑΕ, επιτρέπει το γρήγορο switching από έναν προμηθευτή σε άλλον και είναι παράλληλα συμβατή και με την προοπτική της δυναμικής τιμολόγησης στο πλαίσιο της μετάβασης στους έξυπνους μετρητές. Εναλλακτικά, αν ο προμηθευτής στη δική του εκτίμηση ρίσκου διαπιστώσει τιμολόγια τα οποία αποδειχθεί ότι οδηγούν σε ζημίες, έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ενημερώσει τους καταναλωτές για αναπροσαρμογή των χρεώσεων, μέσω όμως προσυμβατικής ενημέρωσης 60 ημερών πριν από την εφαρμογή των νέων χρεώσεων.

Η ΡΑΕ θα λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις προμηθευτών, καταναλωτών και άλλων φορέων που θα υποβληθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης μέχρι τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, για να προχωρήσει στη συνέχεια σε εφαρμογή των τελικών προτάσεων ή σε γνωμοδότηση για τις αναγκαίες τροποποιήσεις του κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή