ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλάζουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Τι έχει δρομολογηθεί για το παράκτιο μέτωπο στο Ελληνικό και για τα Αστέρια Γλυφάδας

Έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ αλλάζουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα

Την τελική της μορφή έχει αρχίσει να λαμβάνει η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αφορμή και τη σταδιακή έναρξη των έργων ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Πολυτελείς μονοκατοικίες, διαμερίσματα με θέα στο γαλάζιο του Αργοσαρωνικού κόλπου, μαρίνες, εμπορικά κέντρα, πεζόδρομοι και ξενοδοχεία αποτελούν τις βασικότερες αναπτύξεις που δημιουργούνται από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη, καθώς το παράκτιο μέτωπο της Αττικής, όπου κυοφορούνταν επενδυτικά έργα επί σειρά ετών, επιχειρείται να διαμορφωθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών και κατοίκων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μόνο στο παραλιακό τμήμα του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, δρομολογούνται έργα ανάπλασης της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τη Lamda Development, ενώ παράλληλα άλλοι όμιλοι προωθούν πρόσθετες επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πολυτελών συγκροτημάτων κατοικιών ή ακόμα και τουριστικών θερέτρων (π.χ. Αστέρια Γλυφάδας). Ο συνδυασμός ενός ειδυλλιακού θαλάσσιου μετώπου με τις υποδομές και την ποιότητα ζωής μιας μεγαλούπολης όπως η Αθήνα, που ήδη έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως τουριστικός προορισμός, συνιστά μια εξαιρετική «πρώτη ύλη» για την ανάπτυξη ακινήτων, καθώς η ζήτηση θεωρείται δεδομένη.

Σημαντικό εφαλτήριο αναμένεται να δοθεί από την ανάπλαση του έργου του Ελληνικού, με τη Lamda Development να έχει πλέον παρουσιάσει τον σχεδιασμό της για τα επόμενα χρόνια. Το παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού καταλαμβάνει έκταση 3,5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων ένα χιλιόμετρο θα είναι η παραλία που θα διαμορφωθεί. Εκατέρωθεν αυτής δρομολογούνται η ανάπτυξη του πύργου κατοικιών Marina Tower, μια επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ, και η ανάπτυξη δύο ξενοδοχείων πολυτελείας πέντε αστέρων, στο πλαίσιο της σύμπραξης της Lamda με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Οι υποδομές θα πλαισιωθούν από παραθαλάσσιες βίλες πολυτελείας, οι οποίες θα φέρουν την επωνυμία των αλυσίδων που θα λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία (πιθανές αλυσίδες είναι η Mandarin Oriental και η Rosewood Hotel & Resorts) και θα συνοδεύονται και από πλήρεις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, θα αναπτυχθούν και 27 υπερπολυτελείς βίλες, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη προπωληθεί αντί ποσού 283 εκατ. ευρώ, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 17.500 ευρώ/τ.μ., όταν το αρχικό πλάνο εκτιμούσε ότι οι τιμές θα διαμορφώνονταν πέριξ των 12.500-17.500 ευρώ/τ.μ.

Αξιοσημείωτες είναι και οι δρομολογούμενες επενδύσεις στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί και θα πλαισιωθεί από το εμπορικό κέντρο Marina Galleria, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 19.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να κινείται πέριξ των 125 εκατ. ευρώ. Θα φιλοξενεί 100 καταστήματα, εκ των οποίων 70 θα αφορούν οίκους μόδας και άλλα εμπορικά καταστήματα, ενώ προβλέπονται και 30 σημεία εστίασης, όπως π.χ. εστιατόρια γνωστών σεφ. Το εμπορικό κέντρο υπολογίζεται ότι θα προσελκύει 7 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Το σύνολο του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
Σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν και οι κύριες εργασίες για την ανακατασκευή των Αστεριών Γλυφάδας, με την Grivalia Hospitality να δρομολογεί την ανάπτυξη του πρώτου αστικού τουριστικού θερέτρου πανελλαδικά. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 110 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα της αλυσίδας One & Only, δυναμικότητας 400 κλινών, κατοικίες αλλά και εμπορικά καταστήματα. Η συνολική δόμηση όμως θα περιορίζεται σε μόλις 21.400 τ.μ., δηλαδή η κάλυψη δεν θα ξεπερνά το 1% της συνολικής έκτασης των 272 στρεμμάτων. Αυτή την περίοδο υλοποιούνται εργασίες υποδομών και αναπλάσεις χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, με το σύνολο της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022.

Η ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου και η ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών

Σε τροχιά ανάπλασης έχει εισέλθει πλέον και η μαρίνα Αλίμου, όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης για την έναρξη της επένδυσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, του ομίλου Ελλάκτωρ. 

Αυτή αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023. Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο έχει επιμεληθεί και υλοποιεί η REDS, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, προβλέπει, πέραν της αναβάθμισης της υφιστάμενης μαρίνας, την ανάπλαση όλης της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, συνολικής έκτασης 210 στρεμμάτων. Συνολικά προβλέπει την ανάπτυξη 18.000 τ.μ. νέων κτιριακών υποδομών, στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκεται ένα νέο ξενοδοχείο πολυτελείας, χώροι εστίασης κι αναψυχής και εμπορικά καταστήματα.

Επενδύσεις για την ανάπτυξη κατοικιών στο Ελληνικό σε ιδιόκτητες εκτάσεις προωθούν αυτή την περίοδο η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και ο κατασκευαστικός όμιλος Αβαξ. 

Η πρώτη προωθεί την ανάπτυξη οικοπέδου 2,6 στρεμμάτων, το οποίο εξαγόρασε πριν από μερικές εβδομάδες καταβάλλοντας ποσό της τάξεως των 4,4 εκατ. ευρώ. Σε αυτό σχεδιάζει τη δημιουργία ενός πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 11,5 εκατ. ευρώ. 

Αντίστοιχα, ο όμιλος Αβαξ αναμένεται να κατασκευάσει συγκρότημα 16 διαμερισμάτων, επιφάνειας 2.500 τ.μ., σε οικόπεδο που έχει στο Ελληνικό, πλησίον του σταθμού του μετρό, προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης. Η εισηγμένη αναμένει έσοδα πωλήσεων ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη στην Αττική Ριβιέρα επιχειρείται πάντως από το επενδυτικό σχήμα των ξένων ομίλων Hines και Henderson Park. Ο λόγος για το έργο Project Voula, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που προωθείται από το «όχημα» των δύο εταιρειών με την επωνυμία VHPH Properties. Εντός της εβδομάδας, η επένδυση για την ανάπτυξη των πρώην Κτημάτων Κόνιαρη, συνολικής έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έλαβε την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο οποίος ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στον σχετικό νόμο για τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. 

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα επιχειρήσουν να λάβουν αδειοδότηση για την κατασκευή ενός οργανωμένου συγκροτήματος αποτελούμενου από περίπου 350 κατοικίες. 

Η έκταση αποκτήθηκε το 2020 από το Μπενάκειο Ιδρυμα αντί ποσού 50 εκατ. ευρώ.