Ανοδο 1,4% σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός

Ανοδο 1,4% σημείωσε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται σε τρόφιμα, ενέργεια και μεταφορές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο άλμα έκανε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση από τον Οκτώβριο του 2018. Το χειρότερο για τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών είναι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώνονται, όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και σε σειρά βασικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, τυριά, έλαια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων οι διεθνείς τιμές εξακολουθούν επίσης να αυξάνονται, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), τότε αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα ανατιμήσεων και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,4% τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο η ετήσια αύξηση ήταν 1%, ενώ σε ρυθμό πληθωρισμού μπήκε η χώρα από τον Μάιο κι έπειτα, ύστερα από μια περίοδο 13 μηνών αρνητικού πληθωρισμού. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 1,4% οφείλεται στην αύξηση των τιμών στις παρακάτω ομάδες προϊόντων και υπηρεσιών:

• 1,7% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών σε αρνί και κατσίκι (13,2%), νωπά ψάρια (6,6%), τυριά (3,5%), ελαιόλαδο (2,6%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,3%), νωπά φρούτα (5,2%) και νωπά λαχανικά (8%).

• 4,2% στην ομάδα «Στέγαση» λόγω αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο (72,3%), πετρέλαιο θέρμανσης (28,9%) και ηλεκτρισμό (0,7%).

• 5,8% στην ομάδα «Μεταφορές» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά (16,6%), καινούργια αυτοκίνητα (5,3%) και αεροπορικά εισιτήρια (11,4%).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες τον Ιούλιο του 2021, χαμηλότερα κατά 1,5 μονάδα σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, αλλά υψηλότερα κατά 29,1 μονάδες (ή κατά 31%) από τον Ιούλιο του 2020. Αυξήσεις σημειώθηκαν στους επιμέρους δείκτες τιμών κρέατος και ζάχαρης, ενώ ανοδική παραμένει η πορεία των τιμών του φοινικέλαιου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή