Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση

Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής κατά 8,8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανοδική της πορεία συνέχισε η βιομηχανική παραγωγή, καθώς και τον Ιούνιο σημειώθηκε αύξηση του σχετικού δείκτη κατά 8,8% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020. Το γεγονός ότι η αύξηση ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τους δύο προηγούμενους μήνες οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 η βιομηχανική παραγωγή ήταν πολύ μικρότερη –με κάποιες μονάδες μάλιστα να υπολειτουργούν– λόγω του αυστηρού lockdown. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 9,6% σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020.

Η αύξηση κατά 8,8% σε ετήσια βάση αποδίδεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στην αύξηση των επιμέρους δεικτών:

• Κατά 19,4% του δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
• Κατά 9% του δείκτη ορυχείων – λατομείων.
• Κατά 6,8% του δείκτη μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλε κυρίως η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στους κλάδους κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων (κατά 35,3%) κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (κατά 33,7%), επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού (κατά 31,7%), κατασκευής ειδών ένδυσης (κατά 23,4%), παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (κατά 18,2%), κατασκευής επίπλων (16,1%), κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (κατά 15,4%), κατασκευής μεταλλικών προϊόντων (κατά 15,2%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021 η μεγαλύτερη αύξηση βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2021 στους ακόλουθους κλάδους: κατασκευής επίπλων (κατά 18,4%), επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων εξοπλισμού (κατά 14%), παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων (κατά 11,1%) κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού (κατά 10,5%), ποτοποιίας (κατά 6,8%), εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων (επίσης κατά 6,8%).

Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τον Νοέμβριο του 2020, έπειτα από επτά μήνες ύφεσης, απόρροια της εκδήλωσης της πανδημίας. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 22,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή