Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχώρησε χθες η τιμή του χρυσού, καθώς η ευοίωνη είδηση για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ προϊδεάζει τους επενδυτές ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Το πολυτιμότερο και λαμπερότερο των μετάλλων υποχώρησε έτσι χθες στα 1.684,37 δολάρια η ουγγιά στις αγορές της Ασίας, καταγράφοντας πτώση 4,4% και σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 31 Μαρτίου. Η διολίσθησή του είχε αρχίσει από την Παρασκευή, οπότε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία στοιχεία που φέρουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει στον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων των τελευταίων σχεδόν 12 μηνών. Τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν, έτσι, μια σημαντική βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας και μια γενικότερα θετική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας. Η εικόνα αυτή πιθανότατα θα οδηγήσει την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ στο να περιορίσει την αναπτυξιακή της πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια του δολαρίου και περιορίζοντας σταδιακά τις αγορές ομολόγων. Στην περίπτωση μιας τέτοιας στροφής από τη Federal Reserve, ο χρυσός δεν αντιμετωπίζεται τόσο ως ελκυστική επένδυση που προσφέρει προστασία έναντι του πληθωρισμού.
Σημειωτέον ότι πριν από ένα χρόνο, το καλοκαίρι του περασμένου έτους, ο χρυσός είχε υπερβεί τις 2.000 δολάρια η ουγγιά και μολονότι παρέμεινε μόνο για λίγο σε αυτό το υψηλό επίπεδο, μερίδα αναλυτών και παραγόντων της αγοράς προέβλεπε περαιτέρω εκτίναξή του. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο Στίβεν Ινς, στέλεχος της SPI Asset Management, δήλωσε στο Reuters πως «ο χρυσός ίσως δοκιμαστεί ξανά μέσα στην εβδομάδα, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή». Οπως τόνισε ο ίδιος, αν έχει σημειωθεί περαιτέρω επιτάχυνση του δείκτη, αυξάνονται οι πιθανότητες μιας εσπευσμένης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Ο πληθωρισμός βρίσκεται, πάντως, ήδη σε ανησυχητικά ανοδική πορεία στις ΗΠΑ και τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΟΣΑ φέρουν τον δείκτη στο 5,4% τον Ιούνιο να καταγράφει σημαντική άνοδο από το 5% στο οποίο βρισκόταν τον Μάιο. Ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, έχει ήδη αναφερθεί στις πληθωριστικές πιέσεις, αν και έως τώρα δεν έχει αφήσει να εννοηθεί πως επίκειται αλλαγή πολιτικής. Εχουν, όμως, μεσολαβήσει παρεμβάσεις άλλων στελεχών της Fed όπως ο Ρόμπερτ Κάπλαν, επικεφαλής της Fed στο Ντάλας, ο οποίος υποστήριξε προσφάτως πως πρέπει να αρχίσει το συντομότερο να μειώνει τις αγορές ομολόγων.
Αναλύοντας από τεχνικής απόψεως την κατάσταση, ο Χάρσαν Μπάροτ, στέλεχος της Metal Focus με ειδικότητα σε θέματα νότιας Ασίας, τόνισε πως τα πράγματα δεν προδιαγράφονται θετικά για τον χρυσό και προέβλεψε πως βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει αρνητικό το κλίμα. Προσέθεσε, πάντως, πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα υπάρξουν επενδυτές που θα δουν αυτά τα χαμηλά επίπεδα του χρυσού ως ευκαιρία για να τοποθετηθούν στο μέταλλο για προστασία». Ανάμεσα στους παράγοντες που εξώθησαν πτωτικά την τιμή του χρυσού είναι και η πρόσφατη ενίσχυση του δολαρίου, με τον δείκτη του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να σημειώνει χθες τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων. Στο μεταξύ η βελτίωση στην αμερικανική αγορά εργασίας οδήγησε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν και τα άλλα ασφαλή καταφύγια. Υποχώρησε, έτσι, η τιμή των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και αυξήθηκε η απόδοσή τους, ενώ παρόμοια υποχώρηση με τον χρυσό κατέγραψαν και οι τιμές των υπόλοιπων πολύτιμων μετάλλων. Το ασήμι σημείωσε σημαντική πτώση κατά 7,5% υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών στα 22,50 δολάρια η ουγγιά και η πλατίνα υποχώρησε κατά 0,1% στα 978,60 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους όταν είχε υποχωρήσει στα 959,93 δολάρια η ουγγιά.