Τα σενάρια για τον τουρισμό μετά τις πυρκαγιές

Τα σενάρια για τον τουρισμό μετά τις πυρκαγιές

Οι εκτιμήσεις της αγοράς, η συγκρατημένη αισιοδοξία και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους πως τα τραγικά γεγονότα, που ακόμη εξελίσσονται, με τις πυρκαγιές ανά τη χώρα δεν θα επηρεάσουν –τουλάχιστον σημαντικά– την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και οικονομολόγοι, αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Μιλώντας στην «Κ» εξηγούν ότι οι περιοχές που έπληξε και πλήττει η πύρινη λαίλαπα αφορούν πάρα πολύ μικρό ποσοστό των διεθνών αφίξεων, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και αυτή της Ολυμπίας, που αδιαμφισβήτητα αναμένεται βραχυπρόθεσμα να σημειώσει κάμψη. Προσθέτουν δε πως καθώς η πληρότητα για τον Αύγουστο βρισκόταν ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, το κανάλι μέσω του οποίου μπορούσε να δεχθεί πλήγμα ο τουρισμός, δηλαδή αυτό των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, είναι πρακτικά ανενεργό: Οσοι αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό αποφύγουν λόγω των πυρκαγιών να αναζητήσουν κράτηση στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να βρουν παρά πολύ μικρό αριθμό καταλυμάτων για να έρθουν. Το στοίχημα έτσι μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οπότε και εκτιμάται πως, αν όλα εξελιχθούν θετικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών, η σχετική ανησυχία θα εξανεμιστεί.

Εις επίρρωσιν αυτών, οι ίδιες πηγές επικαλούνται μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και άλλων οικονομικών φορέων, σύμφωνα με τις οποίες τέτοια γεγονότα συνήθως παύουν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών ύστερα από περίπου ένα μήνα. Επιπλέον, προσθέτουν πως το σύνολο σχεδόν των διεθνών αφίξεων αφορά πλέον τις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης, που έχουν παραμείνει πρακτικά αλώβητες από τις πυρκαγιές. Εκτιμάται έτσι πως, απουσία νέων δυσάρεστων εξελίξεων σε αυτό το μέτωπο αλλά και επιδείνωσης της διεθνούς επιδημιολογικής εικόνας, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν θα επεκταθεί έως και τον Οκτώβριο δίνοντας τη δυνατότητα στα μεγέθη του κλάδου να ανακάμψουν σημαντικά. Το σκεπτικό αυτό συμπληρώνει το γεγονός πως ανταγωνιστικοί προορισμοί με παρόμοιο ή χαμηλότερο επίπεδο, όπως Ιταλία και Τουρκία αντίστοιχα, αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με τις πυρκαγιές αυτή την περίοδο. Ενα ακόμη στοιχείο που στηρίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία της αγοράς και των αναλυτών είναι η στροφή που καταγράφεται προς υψηλότερου εισοδηματικού επίπεδου διεθνείς επισκέπτες, αλλά και μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής τους στους ελληνικούς προορισμούς. Εξάλλου, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε αγορές-κλειδιά για τον ελληνικό τουρισμό ανακάμπτει έντονα, ενώ η επιθυμία για ταξίδια έπειτα από ενάμισι έτος αυστηρών περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις διατηρείται ισχυρή, όπως δείχνουν οι τελευταίες διαθέσιμες μετρήσεις.

Τίποτα ωστόσο ακόμη δεν έχει κριθεί και οι παραπάνω εκτιμήσεις δεν είναι επί του παρόντος πάρα μόνο ένα σενάριο, υπογραμμίζουν. Και αυτό διότι ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος μιας υποτροπής τόσο των πυρκαγιών όσο και της πανδημίας. Μάλιστα, κοιτώντας βραχυπρόθεσμα, δηλαδή σε ορίζοντα 2-3 εβδομάδων, η κατάσταση με τις πυρκαγιές αδιαμφισβήτητα θα αφαιρέσει ένα ποσοστό αφίξεων που δυνητικά θα μπορούσε να καλύψει την εναπομείνασα κενή διαθεσιμότητα δωματίων του Αυγούστου με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή