Παγετός και υψηλοί ναύλοι εκτινάσσουν την τιμή του καφέ

Παγετός και υψηλοί ναύλοι εκτινάσσουν την τιμή του καφέ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καταστροφικότερος παγετός των τελευταίων δεκαετιών στη Βραζιλία, την κορυφαία παραγωγό χώρα καφέ, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ναύλων λόγω του κορωνοϊού και τη συνεπαγόμενη συμφόρηση στη διά θαλάσσης μεταφορά του εμπορεύματος, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών λιανικής σε επίπεδα ρεκόρ τις επόμενες εβδομάδες. Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα αυξήσει έτι περαιτέρω το κόστος ενός καλαθιού αγαθών, όπως το ψωμί, το φυτικό έλαιο και η ζάχαρη. Η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ καταρτίζει παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων, ο οποίος τον Ιούλιο κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξεως του 31%, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί καταναλωτές αγωνίζονται να ορθοποδήσουν οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Ο χειρότερος παγετός στη Βραζιλία από το 1994 εκτίναξε την τιμή του πράσινου καφέ στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν επταετίας, ενώ εκτιμάται πως αυτή η άνοδος θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές όταν αγοράσουν το προϊόν στο σούπερ μάρκετ. Ο καφές τύπου Αράμπικα στην αμερικανική αγορά εμπορευμάτων έχει διπλάσια τιμή από εκείνην προ ενός έτους. Οι δε καλλιέργειες στη Βραζιλία, ήδη προ παγετού, είχαν χτυπηθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 91 ετών.

Η έκταση της ζημιάς ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί, αλλά σε περιοχές όπου τα καφεόδεντρα δεν επιβίωσαν, ίσως χρειαστούν επτά χρόνια έως ότου αποκατασταθούν πλήρως. Τα προβλήματα των θαλάσσιων μεταφορών, τα οποία εν μέρει δημιουργούνται από την αύξηση στη ζήτηση αγαθών και τα ανεπαρκή σε αριθμό πλοία, έχουν και αυτά προξενήσει ραγδαία αύξηση στο κόστος μεταφοράς καφέ με κατεύθυνση τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες σε Β. Αμερική και Ευρώπη. Οι εμπορευόμενοι καφέ εκτιμούν πως, ενώ οι καταναλωτές θα αναγκαστούν συντόμως να καταβάλουν υψηλότερες τιμές για να αγοράσουν το προϊόν στα σούπερ μάρκετ, ίσως το κόστος ενός αμερικανικού καφέ ή ενός λάτε να μη διαμορφωθεί αναλόγως – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οπως παρατηρούν αναλυτές, ο αλεσμένος και ο καβουρδισμένος καφές στα καταστήματα εμπεριέχει ως τιμή το ίδιο το προϊόν και λίγη συσκευασία, ενώ στα Starbucks, ο καφές που θα παραγγείλουμε, δεν θα ακριβύνει πολύ, διότι εκεί πληρώνεις για το περιβάλλον, την εμπειρία, το δωρεάν Wi-Fi. Στις ΗΠΑ κατά μέσον όρο οι τιμές αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 4,75 δολαρίων η λίβρα (453,59 γραμμάρια) τον Απρίλιο, ήτοι 8,1% παραπάνω από το 2020. Η εν λόγω τιμή είναι και η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2015.

Στη Βραζιλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια καφέ μετά τις ΗΠΑ, ο αλεσμένος και καβουρδισμένος καφές είχε αύξηση τιμών 3,4% τον Ιούνιο και αυτό δεν θα σταματήσει. Μετά τους παγετούς του Ιουλίου, η Ενωση Εταιρειών Επεξεργασίας Καφέ Βραζιλίας ζήτησε από τις εταιρείες που καβουρδίζουν καφέ, να αναλύσουν τα δεδομένα του κόστους και να προσαρμόσουν αναλόγως τις τιμές τους, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν βιώσιμες τις δραστηριότητές τους. Τέλος, η Ενωση εκτιμά πως οι τιμές του πράσινου καφέ για τις εταιρείες καβουρδίσματος στη χώρα έχουν ραγδαία αυξηθεί κατά 80% από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή