Σε τροχιά υλοποίησης η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Σε τροχιά υλοποίησης η τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνεται η διαδικασία ωρίμανσης, τόσο αδειοδοτικά όσο και εμπορικά, της επένδυσης για την ανάπτυξη του οργανωμένου τουριστικού συγκροτήματος «Ιτανος ΓΑΙΑ» στη Σητεία της Κρήτης. Πρόκειται για έργο ύψους 270 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και προωθείται από τον επενδυτικό φορέα Minoan Group Plc. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που παρείχε η εταιρεία στους μετόχους της πριν από λίγες ημέρες, «έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην εμπορική ωρίμανση της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου ανάπτυξης, και στην εξασφάλιση των τελικών αδειών που απομένουν, πριν από την έκδοση της οικοδομικής άδειας».

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της υποβολής του επικαιροποιημένου σχεδίου ανάπτυξης (Master Plan) της έκτασης, στο πλαίσιο των όσων ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί και αφορά την πολεοδόμηση της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, στον όρμο Φανερωμένης της Σητείας. Στο πλαίσιο αυτό, λόγω της διαπίστωσης μεγαλύτερης ζήτησης για ιδιωτικότητα την περίοδο μετά την πανδημία, η εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή λιγότερων σε αριθμό, αλλά μεγαλύτερων και πολυτελέστατων εξοχικών κατοικιών. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται ότι θα ενισχυθεί η συνολική αξία της επένδυσης, προσελκύοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πιθανούς επενδυτές.

Μόλις ληφθούν οι σχετικές περιβαλλοντικές άδειες, η εταιρεία θα προχωρήσει στην έκδοση και των τελικών οικοδομικών αδειών. Ταυτόχρονα με την παραπάνω διαδικασία, η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το εκκλησιαστικό ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού, η οποία έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση της έκτασης στη Minoan Group, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, η καταβολή των πρώτων μισθωμάτων θα ξεκινήσει παράλληλα με την έναρξη της επένδυσης. Στόχος των σχετικών συζητήσεων είναι η αναθεώρηση των όρων της συμφωνίας παραχώρησης, μια διαδικασία όμως που εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό, όπως σημειώνει η Minoan στην πρόσφατη ενημέρωσή της. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρόκειται να επηρεάσει την έναρξη της επένδυσης, η οποία θα προχωρήσει ακόμη και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται ότι με βάση τους όρους της πολεοδόμησης που έχουν εγκριθεί, η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ., που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Η έκταση έχει μισθωθεί από τη Minoan για περίοδο 40 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 έτη. Ιδιοκτήτρια είναι η Μονή Τοπλού.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, αυτή δεν πρόκειται να αποτελέσει πρόβλημα, τόσο λόγω των δυνατοτήτων των μετόχων και των συνεργατών της Minoan όσο και λόγω του ευέλικτου μοντέλου αξιοποίησης. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, είτε την απευθείας εκχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης είτε τη σύσταση κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο, ή ακόμη και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή