ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης αρωγής στους πυρόπληκτους.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως ακριβής καταγραφή του κόστους δεν υπάρχει «γιατί δεν έχουμε την πλήρη καταγραφή, η οποία παίρνει χρόνο». Ανέφερε πάντως ότι το οικονομικό επιτελείο καταθέτει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «για να δημιουργήσουμε ένα δημοσιονομικό χώρο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να έχουμε τις δαπάνες για τη στήριξη και την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Ο ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι οι διαδικασίες θα είναι τάχιστες για το σύνολο των περιοχών που θα κριθούν ως πληγείσες, συμπληρώνοντας ότι ήδη υπάρχουν ιδιαίτερες πρόνοιες για δύο δήμους στην Εύβοια, τους δήμους Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού, για τους οποίους θα ενεργοποιηθούν περισσότερα μέτρα στήριξης. Όπως είπε, μέχρι τις 18 Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ μέσω της διαδικτυακής πύλης arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες θα καταθέσουν μόνο μια υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο και την έκταση της ζημιάς που αυτό έχει υποστεί. Με τον τρόπο αυτό, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν μια πρώτη χρηματική αρωγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, το υπουργείο Υποδομών θα αξιολογεί τη ζημιά σε κάθε σπίτι, και ανάλογα με το μέγεθος της καταστροφής θα καταλήξει σε μια εκτίμηση για το πώς θα δοθεί η στεγαστική συνδρομή, η οποία περιλαμβάνει 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. «Αυτό είναι στο τέλος της διαδικασίας. Για να μην περιμένει ο πολίτης, ανοίγουμε λοιπόν αυτή την πλατφόρμα, προκειμένου να δοθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξει συμψηφισμός. Δηλαδή θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό ή εάν δεν υποβληθεί φάκελος και προσδιοριστεί μικρότερο ύψος ζημιάς από την προκαταβολή που δόθηκε με βάση την υπεύθυνη δήλωση του πολίτη, τότε η διαφορά θα λογιστεί από τη φορολογική διοίκηση ως αχρεωστήτως καταβληθείσα, και θα ζητηθούν πίσω τα χρήματα» διευκρίνισε.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις αποζημιώσεις για κατοικίες, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως εάν ένα σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς, τότε ο ιδιοκτήτης θα λάβει 20.000 ευρώ ως πρώτη αρωγή. Εάν το σπίτι δηλωθεί ότι έχει σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμο, ο πολίτης θα λάβει 12.000 ευρώ και στην περίπτωση που έχει σοβαρή ζημιά αλλά είναι κατοικήσιμο, θα δοθούν 5.000 ευρώ. «Εάν κάποιος υπαχθεί με υπεύθυνη δήλωση στην πρώτη περίπτωση, και δεν ανήκει εκεί αλλά διαπιστωθεί ότι υπάγεται στην τρίτη περίπτωση, τότε θα επιστρέψει χρήματα. Θα πρέπει να σεβαστούμε τα χρήματα του φορολογουμένου που πληρώνει» σημείωσε.