Κλοπή-μαμούθ από χάκερ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Κλοπή-μαμούθ από χάκερ στον χώρο των κρυπτονομισμάτων

Πάνω από 600 εκατ. δολάρια έκαναν φτερά από την πλατφόρμα PolyNetwork

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια έκλεψαν χάκερ από την πλατφόρμα PolyNetwork, στη μεγαλύτερη κλοπή που έχει καταγραφεί έως τώρα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων. Οπως αναφέρει η PolyNetwork, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν κάποιο «ευάλωτο» στοιχείο στον μηχανισμό της. Ανακοίνωσε την κλοπή στον λογαριασμό της στο Twitter και σε μια μάλλον παράδοξη κίνηση κάλεσε τους χάκερ «να επιστρέψουν όσα έκλεψαν». 

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, η ανίχνευση των κινήσεων των χάκερ κατέδειξε πως αμέσως μετά την κλοπή έστειλαν τα χρήματα σε διάφορες άλλες διευθύνσεις συναφείς με τα κρυπτονομίσματα. Ερευνητές της SlowMist, εταιρείας ασφάλισης του κλάδου που ανιχνεύει τέτοιου είδους κινήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλοπή σχεδιαζόταν επί μακρόν, ήταν οργανωμένη και καλά προγραμματισμένη. Η PolyNetwork είναι μια πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi), όπως αποκαλούνται όσες παρακάμπτουν τη διαμεσολάβηση χρηματιστών και ανταλλακτηρίων. Λειτουργεί ως δίκτυο σύνδεσης πολλών τεχνολογιών blockchain και διευκολύνει τη μεταξύ τους συνεργασία. Οπως τονίζει το αμερικανικό δίκτυο, ο τομέας των DeFi βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων των χάκερ εδώ και καιρό. Από τις αρχές του έτους και μέχρι τον περασμένο μήνα είχαν ήδη κλαπεί από αυτόν τον τομέα 474 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης των κρυπτονομισμάτων CipherTrace, που σημειώνει πως πρόκειται για ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο στο σύνολο του 2020.

Σχετικό ρεπορτάζ του BBC επισημαίνει, πάντως, πως περιορίζεται το ύψος της ζημίας από την εγκληματική δραστηριότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς φέτος ανέρχεται σε 681 εκατ. δολάρια, όταν στο σύνολο του περασμένου έτους είχε ήδη μειωθεί στο 1,9 δισ. δολάρια, από το διαστημικό ποσό των 4,5 δισ. δολαρίων που είχαν χαθεί από κλοπές κρυπτονομισμάτων στη διάρκεια του 2019. Ενδεχομένως η αιτία είναι η σταδιακή εμπλοκή των Αρχών στον σκοτεινό κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ενεπλάκη για πρώτη φορά στον χώρο, όταν κατήγγειλε την Blockchain Credit Partners, επίσης πλατφόρμα αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, και δύο στελέχη της ότι απέσπασαν 30 εκατ. δολάρια μέσω αθέμιτων συναλλαγών. 

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο μήνα, η υπόθεση της Binance, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, που «πάγωσε» τις συναλλαγές για περισσότερο από μία ώρα, όταν κατέρρεαν οι τιμές τόσο του bitcoin όσο και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Οσο επιταχυνόταν η υποχώρηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και αυξάνονταν οι ζημίες, το χρηματιστήριο προχώρησε σε κατάσχεση των χρημάτων που είχαν αφήσει οι επενδυτές ως εγγύηση. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός επενδυτών «κλειδώθηκε» έξω από τους λογαριασμούς του και περισσότεροι από 700 επενδυτές έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρο στη Γαλλία και σχεδιάζουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της Binance, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ιταλία. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας, η FCA, είχε απαγορεύσει τη λειτουργία της Binance στη χώρα, ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας έχει από τον Απρίλιο προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η Binance έχει μάλλον παραβιάσει τους κανόνες που διέπουν την εμπορία τίτλων, αν και η Binance έχει αποπειραθεί ανεπιτυχώς να αντικρούσει την κατηγορία. 

Στο μεταξύ, το bitcoin έχει πάρει και πάλι την ανιούσα και διαψεύδει όσους προέβλεψαν τον περασμένο μήνα ότι το μεγαλύτερο των κρυπτονομισμάτων θα υποχωρήσει τελικά στο επίπεδο των 20.000 δολαρίων. Εχοντας σημειώσει και πάλι συνολική άνοδο 50% από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει πριν από μερικές εβδομάδες, το bitcoin βρίσκεται στα 45.530 δολάρια. Επανέρχονται, έτσι, και πάλι τα σενάρια για εκτόξευσή του στις 100.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή