Το σχήμα Ακτωρ – Αβαξ μοναδικός υποψήφιος για την Ψυττάλεια

Το σχήμα Ακτωρ – Αβαξ μοναδικός υποψήφιος για την Ψυττάλεια

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δύο χρόνια προσφυγών και ανατροπών, εντέλει ο πολύκροτος διαγωνισμός για τη διαχείριση του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας θα παραμείνει στο σχήμα Ακτωρ – Αβαξ, καθώς η εν λόγω κοινοπραξία, με τη συμμετοχή και της εξειδικευμένης εταιρείας Εργοτεμ, είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος για την ανάληψη της νέας σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού καθαρισμού. Πρόκειται για σύμβαση διάρκειας πέντε ετών και αξίας 320 εκατ. ευρώ.

Η επί διετία καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που χρονολογείται από το καλοκαίρι του 2019, οφείλεται στην αρχική απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού, που «τρέχει» η ΕΥΔΑΠ, βάσει της οποίας θα πρέπει να αποκλειστούν τόσο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Suez -Intrakat όσο και η κοινοπραξία «Μυτιληναίος» – «Κωνσταντινίδης». Ακολούθησε πολύμηνη διαμάχη κατά του αποκλεισμού των εν λόγω σχημάτων, με αποτέλεσμα η ΕΥΔΑΠ να ζητήσει τη γνωμοδότηση του ΤΕΕ επί του πρακτικού της επιτροπής του διαγωνισμού, προκειμένου να κριθεί ποιες τελικά εταιρείες θα μπορούσαν να συνεχίσουν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, δηλαδή το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Εντέλει, έπειτα από αρκετούς μήνες, αποφασίστηκε η συμμετοχή και των δύο αρχικά αποκλεισθέντων σχημάτων, εξέλιξη που πυροδότησε την προσφυγή της κοινοπραξίας Ακτωρ – Αβαξ – Εργοτεμ στην Αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών (ΑΕΠΠ), η οποία τη δικαίωσε. Ακολούθησε προσφυγή της ΕΥΔΑΠ στο ΣτΕ κατά της εν λόγω απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες το ΣτΕ έκρινε ότι η μοναδική παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος Ακτωρ – Αβαξ – Εργοτεμ, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα πρέπει να αποσφραγίσει τη μοναδική οικονομική προσφορά και να προχωρήσει στην ανάθεση της σύμβασης στο συγκεκριμένο σχήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού έχει υποχρεώσει την ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει σε συμπληρωματικές συμβάσεις και παρατάσεις της προηγούμενης σύμβασης τον Φεβρουάριο του 2019 και τον Απρίλιο του 2020, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της Ψυττάλειας. Υπενθυμίζεται ότι από το 1999, όταν ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του έργου της Ψυττάλειας από την Ακτωρ, η εταιρεία συμμετέχει συνεχώς στη λειτουργία και συντήρηση του έργου, ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που φαίνεται πως διαδραμάτισε ρόλο στην ανάληψη της νέας πενταετούς σύμβασης. Πρόκειται επίσης για μια σημαντική «νίκη» της νέας διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς η Ακτωρ έχει άμεση ανάγκη νέων κερδοφόρων έργων, διατηρώντας παράλληλα τα κεκτημένα προηγούμενων ετών, προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει και να μην έχει συνεχώς ανάγκη από «ενέσεις ρευστότητας» από τη μητρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή