Επιταχύνθηκε τον Ιούνιο η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Επιταχύνθηκε τον Ιούνιο η ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μεγάλη η συμβολή των κλάδων υπηρεσιών και υγείας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tαχύτερα από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τον μήνα Ιούνιο, διότι οι σαφώς ηπιότεροι από το παρελθόν περιορισμοί λόγω πανδημίας συνέβαλαν στο να αναζωογονηθεί ο κλάδος των υπηρεσιών – ένας κλάδος ο οποίος δεσπόζει στην οικονομική παραγωγή της χώρας. Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 1% εν συγκρίσει με το 0,8% που είχαν προβλέψει οικονομολόγοι, ενώ συνολικά για το δεύτερο τρίμηνο πλέον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 4,8%, προσεγγίζοντας το 5% της εκτίμησης της Τραπέζης της Αγγλίας. Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνει το Reuters, πως ο Ιούνιος ήταν και ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο πάμπολλες επιχειρήσεις στον χώρο της φιλοξενίας προσέφεραν υπηρεσίες κατά το σύνολο των ημερών του. Ευνοϊκά λειτουργεί και η συνδρομή του τομέα της υγείας, διότι αυξήθηκαν οι γενικές ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας μετά την πανδημία. Παρά ταύτα, τα επίσημα στοιχεία δεικνύουν πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν παραμένει 2,2% χαμηλότερο από ό,τι ήταν ακριβώς προτού ξεσπάσει η πανδημία, υπενθυμίζοντας τη βλάβη την οποία υπέστη από τον μακράς διαρκείας εγκλεισμό το 2020.

Το παρελθόν έτος η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 10%, σηματοδοτώντας ένα από τα χειρότερα πλήγματα σε πλούσια χώρα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι μόνο στη λήξη του τρέχοντος έτους η οικονομία θα μπορέσει να ανακτήσει το μέγεθός της, όπως είχε αποτιμηθεί στην προ της πανδημίας εποχή. Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγου χάρη, η οικονομία τους έχει ήδη αποκατασταθεί. Τα στοιχεία του ΑΕΠ της Βρετανίας, πάντως, ακόμα δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των μολύνσεων του Ιουλίου, αν και άλλα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν επίσης χθες, φανερώνουν ότι oι καταναλωτικές δαπάνες της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου πλησιάζουν πολύ τα επίπεδα ρεκόρ του Φεβρουαρίου 2020.

Τον μήνα Ιούνιο η ανάπτυξη της οικονομίας συνολικά σε μηνιαία βάση απέβη δυναμικότερη από το 0,8% των αναλυτών, ενώ η Σάντρα Χόρσφιλντ, οικονομολόγος της Investec, επισήμανε ότι η εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων θα δυναμώνει συν τω χρόνω, αρκεί να υπάρξει επιστροφή σε καθεστώς περιορισμών. «Το κατά πόσον ομαλή θα είναι η μετάβαση παραμένει ο άγνωστος Χ, ενώ τα μεγαλύτερα ερωτήματα αφορούν το πώς θα λειτουργήσει η αγορά εργασίας, αφ’ ης στιγμής τα προγράμματα επιδότησης μισθού λήξουν τον Σεπτέμβριο», τόνισε. Χθες, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ επανέλαβε πως δεν σκέπτεται να τα παρατείνει, ενώ δεσμεύθηκε να μη λάβει μέτρα λιτότητας, ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή