Σε μια εμφανή προσπάθεια να επιβάλει αυστηρότερο έλεγχο στον επιχειρηματικό κόσμο της Κίνας, να ανακόψει καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά και να τιθασεύσει επιχειρηματικούς κολοσσούς που συγκεντρώνουν δυσανάλογα μεγάλη εξουσία, το Πεκίνο θέτει νέους στόχους ρύθμισης της οικονομίας. Με σχετική ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη νύχτα της Τετάρτης και δημοσιεύθηκε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξιν Χουά, η κινεζική ηγεσία καθιστά σαφές ότι σκοπεύει να επεκτείνει σε βάθος πενταετίας, αλλά και να εμβαθύνει περαιτέρω την εκστρατεία που έχει εγκαινιάσει από τα τέλη του περασμένου έτους.
Δεσμεύεται να παρουσιάσει σύντομα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και να ασκήσει πολύ επισταμένο έλεγχο στον επιχειρηματικό κόσμο και κατ’ επέκταση σε όλο το φάσμα της οικονομίας μέσα στα επόμενα πέντε έτη. Υπόσχεται μάλιστα πως οι νέοι κανόνες θα προσαρμοστούν στις σύγχρονες ανάγκες της κινεζικής κοινωνίας. Χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες θα διέπουν θέματα εθνικής ασφάλειας, καινοτομίας στην τεχνολογία, αντιμετώπισης και πάταξης της μονοπωλιακής συμπεριφοράς και παιδείας. Θα διέπουν, επίσης, ζητήματα που αφορούν την παρουσία ξένων στη χώρα.
Οπως επισημαίνουν τα σχετικά ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, στην εν λόγω ανακοίνωση το Πεκίνο δεν σκιαγραφεί συγκεκριμένα μέτρα ή ρυθμίσεις που σχεδιάζει. Καθιστά, όμως, σαφές ότι επεκτείνεται σε βάθος χρόνου η προσπάθεια να τιθασεύσει όποιον κλάδο της κινεζικής οικονομίας έχει κινηθεί με αυθαιρεσία είτε καταχρώμενος ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα είτε γενικότερα πληροφορίες είτε επιδεικνύοντας μονοπωλιακή συμπεριφορά.
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι θα θεσπίσει νέα νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας με την τροποποίηση του νόμου περί μολυσματικών ασθενειών και του νόμου που διέπει ζητήματα καραντίνας. Οι εξαγγελίες προδίδουν την πρόθεση του Πεκίνου να επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα στο ζήτημα της δημόσιας υγείας, καθώς προβλέπουν αυστηρή επιβολή των νέων και αυστηρότερων κανόνων που θα διέπουν τον τομέα των τροφίμων και των φαρμάκων, τη διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας, την ασφάλεια στη βιομηχανική παραγωγή, τη διακυβέρνηση των αστικών χώρων αλλά και τις μεταφορές.
Στη σχετική ανακοίνωση το Πεκίνο τονίζει παράλληλα πως οι αρχές θα μεριμνήσουν ιδιαιτέρως ώστε το καινούργιο ρυθμιστικό πλαίσιο να είναι συμβατό με τη λειτουργία των νέων τομέων της οικονομίας, όπως η ψηφιακή οικονομία, η χρηματοδότηση μέσω Διαδικτύου, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και οι υπηρεσίες νέφους. Οι Αρχές δεσμεύονται, άλλωστε, να βελτιώσουν την ποιότητα και την ταχύτητα της αντίδρασής τους σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα δημοσίευμα της κρατικής εφημερίδας Securities Times που τόνιζε ότι η ρυθμιστική αρχή τραπεζών θα ασκήσει αυστηρότερους ελέγχους στις online ασφαλιστικές προκειμένου «να καθαρίσει και να εξυγιάνει το περιβάλλον της αγοράς», αλλά και «να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των καταναλωτών». Εχει προηγηθεί η εκστρατεία του Πεκίνου κατά των τεχνολογικών κολοσσών, με αποτέλεσμα να έχει διαγραφεί από τη χρηματιστηριακή τους αξία συνολικά ποσό 87 δισ. δολαρίων.