Στην Ελλάδα τα τέσσερα ελικόπτερα πυρόσβεσης που μίσθωσε η Mytilineos

Στην Ελλάδα τα τέσσερα ελικόπτερα πυρόσβεσης που μίσθωσε η Mytilineos

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολυεθνική δραστηριοποίηση, σε περισσότερες από 30 χώρες, του ομίλου Mytilineos υπήρξε «κλειδί» προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι κρίσιμες και δύσκολες συζητήσεις που απαιτούνταν για τον εντοπισμό στην Αυστραλία και μίσθωση τεσσάρων ελικοπτέρων Bell 214 Β της αμερικανικής εταιρείας Erickson. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη φορτώθηκαν την Πέμπτη στο θηριώδες Αντόνοφ An-124 –που είναι σε θέση να μεταφέρει φορτίο έως 150 τόνων– και αναμένονταν στην Αθήνα σήμερα Σάββατο. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επιτυχία του εγχειρήματος που ανέλαβε για λογαριασμό της ελληνικής Πολιτείας ο όμιλος Mytilineos, με στόχο να συμβάλει στη δύσκολη μάχη με τις δασικές πυρκαγιές, δεν ήταν δεδομένη.

Η πύρινη λαίλαπα που πλήττει τις χώρες της Μεσογείου, όπως και πολλά κράτη ανά την υφήλιο, έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για μέσα αεροπυρόσβεσης, με αποτέλεσμα τα εναέρια μέσα να εξαφανίζονται από την αγορά εν ριπή οφθαλμού. Τα τέσσερα Bell 214 Β, που θα παραμείνουν στην Ελλάδα για διάστημα 60 ημερών, είναι πλήρως στελεχωμένα με ιπτάμενο προσωπικό και προσωπικό υποστήριξης, δηλαδή από περισσότερους από 20 πιλότους, μηχανικούς και μεταφραστές, με το κόστος να φθάνει τα 3,3 εκατ. ευρώ, που κάλυψε πλήρως η Mytilineos. «Από την πρώτη στιγμή που το μέγεθος της καταστροφής άρχισε να φαίνεται, η Mytilineos αποφάσισε άμεσα να βοηθήσει με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκε η προσπάθεια ανεύρεσης και μεταφοράς πυροσβεστικών ελικοπτέρων που είχε περισσότερη ανάγκη η Πυροσβεστική υπηρεσία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Τα πρώτα δύο από τα τέσσερα ελικόπτερα φορτώθηκαν πριν από δύο ημέρες στο Αντόνοφ στο αεροδρόμιο Γουέλκαμπ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 16 χιλιομέτρων από την πόλη Τουγούμπα του Κουίνσλαντ. Το ρωσικό εμπορικό μεταγωγικό αεροπλάνο αναχώρησε περίπου 10 το πρωί με προορισμό το Περθ της Αυστραλίας, όπου φόρτωσε τα υπόλοιπα δύο ελικόπτερα, συνεχίζοντας την πορεία του, μέσω Σρι Λάνκα, με τελικό προορισμό την Ελλάδα. Θα απαιτηθούν περίπου 48 ώρες ωσότου τα τέσσερα Bell 214 B βρεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και μαζί με τα δύο ελικόπτερα της ίδιας εταιρείας, που περιλαμβάνει ήδη ο εναέριος στόλος δασοπυρόσβεσης, η Ελλάδα θα διαθέτει συνολικά έξι τέτοιου τύπου αεροσκάφη.

«Το κατά πόσον οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα μακροχρόνιων ελλείψεων και προβλημάτων ή μια επιπλέον απόδειξη των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα το πουν οι ειδικοί.  Η  Mytilineos έχει ήδη καταστεί η πρώτη ελληνική εταιρεία και από τις πρώτες βιομηχανίες στην Ευρώπη και τον κόσμο που έθεσε σαφείς στόχους για ελαχιστοποίηση του ανθρακικού της αποτυπώματος», σημειώνει η εισηγμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή