ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα αποζημίωσης των πυροπαθών

Ζημιές έχουν υποστεί 1.500 κατοικίες. Αμεσα η χορήγηση των προκαταβολών

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα αποζημίωσης των πυροπαθών

Σε 1.500 υπολογίζει, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, το υπουργείο Οικονομικών τον αριθμό των κατοικιών που υπέστησαν μικρές η μεγαλύτερες ζημιές ή και ολοσχερή καταστροφή από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του μιλούσαν για 1.300 κατοικίες.

Στην κυβέρνηση, θα επιχειρήσουν να κινηθούν γρήγορα για να αποζημιώσουν τους ιδιοκτήτες αυτών των κατοικιών, όπως και των επιχειρήσεων και των αγροτικών καλλιεργειών. Το κόστος, άλλωστε, υπολογίζεται ότι δεν θα υπερβεί φέτος τα 500 εκατ. ευρώ, όσο είναι το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε για Αττική και για Εύβοια. Αν και είναι πρόωρο να εκτιμηθεί, στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι ούτε το τελικό ποσό, μέρος του οποίου θα δαπανηθεί και το 2022, ως εξόφληση των αποζημιώσεων, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 500 εκατ. ευρώ.

Κατοικίες. Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα στην arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες προκειμένου να λάβουν την προκαταβολή, με βάση τις δηλώσεις που οι ίδιοι θα κάνουν. Οσοι δηλώσουν ολοσχερή καταστροφή της κατοικίας τους («κόκκινες»), με βάση και τη δήλωση του Ε9, θα λάβουν άμεσα 20.000 ευρώ, αν έχουν μεγάλες ζημιές, που καθιστούν τις κατοικίες προσωρινά μη κατοικήσιμες («πορτοκαλί»), θα λάβουν 12.000 ευρώ, ενώ για μικρότερες ζημιές και κατοικήσιμες κατοικίες («πράσινες») προβλέπονται 5.000 ευρώ.

Επιχειρήσεις. Για τα ακίνητα των επιχειρήσεων προβλέπονται προκαταβολή 14.000 ευρώ εάν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για όσα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά και 3.000 ευρώ για όσα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι λειτουργικά. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πάρουν μια αρωγή ανάλογη με τη ζημιά που έχουν υποστεί, πέραν των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα. Αυτή η αρωγή θα φτάνει τις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με ολική καταστροφή, 4.000 για όσες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 2.000 για τις υπόλοιπες, που είναι λειτουργικές. Ετσι, συνολικά η προκαταβολή της αποζημίωσης για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ολική καταστροφή θα φτάσει τις 22.000 ευρώ.

Αγρότες. Για τους αγρότες χωρίς εγκαταστάσεις ή με εγκαταστάσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές προβλέπονται 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων, 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων και 1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες. Η ελάχιστη έκταση πρέπει να είναι 4 στρέμματα.

Μετά τη χορήγηση των προκαταβολών, θα πιάσουν δουλειά οι επιτροπές που θα ελέγξουν τις δηλώσεις και θα αξιολογήσουν το πραγματικό ύψος της ζημιάς, προκειμένου να γίνει η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού. Ανώτατο όριο αποζημίωσης για τα κτίσματα είναι οι 150.000 ευρώ, με το 80% να είναι δωρεάν κρατική επιχορήγηση και το 20% δάνειο.