Τα κρούσματα αυξάνονται, οι αγορές υποχωρούν

Τα κρούσματα αυξάνονται, οι αγορές υποχωρούν

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,3%

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας υποχώρησαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού στις οικονομίες της Ασίας και όχι μόνον επαναφέρουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,3% καταγράφοντας τη δεύτερη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησης, ενώ είχε σημειώσει μέχρι χθες την πιο μακροσκελή περίοδο ανόδου του για μία τουλάχιστον δεκαετία. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την αρχή της συνεδρίασης σημείωσαν οι μετοχές βιομηχανιών των κλάδων που είναι ευαίσθητοι στις οικονομικές εξελίξεις: των βιομηχανιών υδρογονανθράκων, των ταξιδιωτικών και των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας καθώς και των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών.

Ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε οριακά στο κόκκινο με απώλειες μόλις 0,02% και ο CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 0,28%. Στον αντίποδα ο FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με μικρά κέρδη 0,38% με τη μετοχή του μεγαλύτερου ομίλου εξορύξεων, του ΒΗΡ, να σημειώνει άλμα 6,7%. Ο εν λόγω όμιλος είχε ανακοινώσει νωρίτερα τα μεγαλύτερα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας και την πρόθεσή του να καταβάλει μέρισμα-ρεκόρ στους μετόχους. Είχε επίσης ανακοινώσει ότι ενώνει τις δυνάμεις του με τη Woodie Petroleum και προχωράει σε επένδυση ύψους 5,7 δισ. δολαρίων στον Καναδά, ενώ εγκαταλείπει τις επιχειρήσεις του στα ορυκτά καύσιμα.

Είχε υποστεί πιέσεις από τους μετόχους και ειδικότερα από την επενδυτική Elliott Advisors για να απλοποιήσει τη δομή του. Παράλληλα, όμως, γνωστοποίησε στην αγορά ότι τερματίζει τη διπλή ένταξή του στην αγορά του Λονδίνου και της Αυστραλίας και εφεξής θα αποτελεί μέλος του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας. Εν ολίγοις, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου θα χάσει τη δεύτερη από πλευράς κεφαλαιοποίησης εταιρεία μέλος του εάν και εφόσον οι μέτοχοι του ομίλου ΒΗΡ εγκρίνουν τα σχέδιά του σε ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Η χρηματιστηριακή αξία του ΒΗΡ ανέρχεται σε 176,22 δισ. δολάρια και έρχεται δεύτερος μετά την AstraZeneca που, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, έχει χρηματιστηριακή αξία 180 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή