ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές: Ξεπέρασαν τα 42 δισ. δολ. οι αποζημιώσεις διεθνώς το πρώτο εξάμηνο φέτος

Ασφαλιστικές: Ξεπέρασαν τα 42 δισ. δολ. οι αποζημιώσεις διεθνώς το πρώτο εξάμηνο φέτος

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανεβάζουν παγκοσμίως τις ασφαλισμένες ζημίες στα 42 δισ. δολάρια μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, εκτιμά το Swiss Re Institute. Το σύνολο των οικονομικών από ασφαλισμένους κινδύνους έφτασε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 77 δισ. δολάρια, ποσό πολύ μικρότερο από τα 114 δισ. δολάρια του πρώτου εξαμήνου του 2020, όμως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνουν σταθερά το ειδικό βάρος τους στο σύνολο των ασφαλισμένων κινδύνων, φθάνοντας στα 40 δισ. δολάρια και είναι οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί για το πρώτο εξάμηνο από το 2011, όταν οι μεγάλοι σεισμοί στην Ιαπωνία και στη Νέα Ζηλανδία είχαν εκτοξεύσει το κόστος των αποζημιώσεων στα 104 δισ. δολάρια.

Αντίθετα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της έκθεσης Swiss Re, οι καθαρά ανθρωπογενείς καταστροφές προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες μόλις 2 δισ., γεγονός που αντανακλά σε ένα βαθμό και τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία.

Ο τυφώνας Uri προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες 15 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, τις υψηλότερες στην ιστορία της χώρας για αντίστοιχο ασφαλιστέο κίνδυνο, ενώ συνδέει ευθέως την πύκνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων –παγετοί, χειμερινές καταιγίδες, έντονοι καύσωνες, μεγάλες πλημμύρες, πυρκαγιές, πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις– με την κλιματική κρίση και την επιτάχυνση της αστικής ανάπτυξης, που καθιστά τις ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές όλο και πιο ευάλωτες.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν ζημίες που θα αποτιμηθούν λογιστικά τους επόμενους μήνες, ενώ τα χειρότερα έπονται, μια και στατιστικά το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι πιο επιρρεπή στα ακραία φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές, με τη μεγαλύτερη έμφαση στις πυρκαγιές.
Οι ανθρώπινες απώλειες από τα καταστροφικά φαινόμενα είναι σχεδόν 4.500 άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους. Επιπλέον, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας του εξαμήνου με τις πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Ελβετία, και τις ασφαλισμένες ζημίες να εκτιμώνται σε 6 δισ. δολάρια.

Τέλος, η Swiss Re εκτιμά ότι το ασφαλιστικό κόστος θα αυξηθεί και από τις πυρκαγιές σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία, που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.