Ανασφάλιστα από φυσικές καταστροφές είναι 9 στα 10 σπίτια στη χώρα μας, με συνέπεια το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται σε οικίες και επιχειρήσεις από σεισμούς, πλημμύρες ή πυρκαγιές να βαρύνει κατά κύριο λόγο τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών δεν ξεπερνάει το 15% και οφείλεται κυρίως στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης κατά του σεισμού που ισχύει για όσες κατοικίες έχουν κατασκευαστεί ή έχουν αποκτηθεί μέσω τραπεζικού δανεισμού, ενώ χαμηλό είναι το ποσοστό των ασφαλισμένων επιχειρήσεων, που σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει το 20%.
Το χαμηλό ποσοστό ασφάλισης επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΑΕΕ για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι εταιρείες-μέλη της σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1993 έως και το 2020 η ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει καταβάλει σε αποζημιώσεις για 33 περιστατικά φυσικών καταστροφών, δηλαδή σεισμούς, βροχοπτώσεις και δασικές πυρκαγιές, 400 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολείπεται από αυτό που έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει η κυβέρνηση ως αποζημιώσεις για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια, στην Αττική και στην Ηλεία. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 «στοίχισε» στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες περίπου 35 εκατ. ευρώ, η κακοκαιρία «Θάλεια» που έπληξε κυρίως την Εύβοια τον Αύγουστο του 2020 «στοίχισε» περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 επιβάρυναν τις ασφαλιστικές εταιρείες με μόλις 5,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αποζημιώσεων των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών δεν έχει αναπροσαρμοστεί για να καλύψει τις ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική το τελευταίο διήμερο σε Βίλια και Κερατέα, και είναι ενδεικτικό του σημαντικού κόστους που συνεπάγεται για τον κρατικό προϋπολογισμό η χαμηλή συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης.
Η αύξηση και η ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα την εικόνα για το επίπεδο της ασφάλισης στο σύνολο της χώρας, καθώς με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει η ΕΑΕΕ, οι ζημιές που δηλώνονται προς τις ασφαλιστικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 15% των ζημιών που καταγράφουν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Δεν θα πρέπει άλλωστε να παραγνωριστούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από το κράτος, οι οποίες θα επιδιωχθεί να αποφευχθούν στην περίπτωση των πρόσφατων πυρκαγιών με την ενεργοποίηση της σχετικής πλατφόρμας που θέτει σε λειτουργία η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, που έχουν αρχίσει την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες, το χαμηλό επίπεδο ασφάλισης και η υψηλή επιβάρυνση για το κράτος αναμένεται να επιβεβαιωθούν ειδικά στην περίπτωση των ζημιών στη Βόρεια Εύβοια, όπου η πυρκαγιά κατέστρεψε κυρίως κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις που δεν ήταν ασφαλισμένες. Διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα στην Αττική, καθώς αρκετές από τις κατοικίες που υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή, είχαν κατασκευαστεί με τραπεζικό δανεισμό με συνέπεια να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Στις περιπτώσεις αυτές και ανάλογα με το ύψος του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, οι αποζημιώσεις που θα λάβουν από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι πληγέντες, θα αφαιρεθεί από το ύψος της στήριξης που θα λάβουν από το κράτος.