ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο εδώλιο «13» για την υπόθεση Folli Follie

Στο εδώλιο «13» για την υπόθεση Folli Follie

Σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, 13 κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Folli Follie.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη Κουτσολιούτσου και ο γιος τους, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθησιν, με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθησιν τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθησιν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθησιν. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ιδρυτής της Folli Follie, παραπέμπεται σε δίκη και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθησιν και κατ’ επάγγελμα.

Αντιθέτως, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αποφάσισαν να μην παραπεμφθούν σε δίκη και να απαλλαγούν από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί, 16 κατηγορούμενοι, ενώ για δύο αρχικώς εμπλεκομένους η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι η ζημία που προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται σε 413.078.346,17 ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το ακριβές ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Κατά τους δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Ακόμη, ψευδώς παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές και με ανύπαρκτες εταιρείες. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπο-ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Της έκδοσης του βουλεύματος είχε προηγηθεί, τον περασμένο Απρίλιο, πρόταση της εισαγγελέως Αννας Μιχοπούλου για παραπομπή σε δίκη συνολικά 21 κατηγορουμένων της υπόθεσης. «Ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του υπο-ομίλου στην Ασία, Ι.Μ., με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην πρότασή της προς το συμβούλιο η εισαγγελέας, καταγράφοντας καρέ καρέ το εύρος της απάτης με τα πλαστά οικονομικά στοιχεία, τις μεθοδεύσεις και τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Τέλος, να σημειωθεί πως οι δικαστές με το βούλευμά τους αποφάσισαν την παράταση της προσωρινής κράτησης των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου για ακόμη ένα εξάμηνο.