Θετικό το κλίμα για νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Θετικό το κλίμα για νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

«Η ελληνική οικονομία “επανασυστήνεται” στις ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Ν. Μπακατσέλος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες για νέες αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος ότι θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, ενώ προβλέπει και αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει ότι λαμβάνει μηνύματα από ξένους επενδυτές ότι «η ελληνική οικονομία “επανασυστήνεται” και αποτελεί προορισμό εμπιστοσύνης».  Εκφράζει, δε, ειδικότερα το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν για συνεργασία με την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα.

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθούν περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, ο κ. Μπακατσέλος σημειώνει: «Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ψηφιακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πολλές προοπτικές ανάπτυξης, έχοντας ενταχθεί ουσιαστικά στον επενδυτικό χάρτη των ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση έχει διαδραματίσει η διμερής συμφωνία στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, που υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο. Το προσεχές διάστημα θα δούμε και άλλα deals, τα οποία αποτελούν προϊόν συντονισμένης και διαρκούς κινητικότητας της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και απόρροια των μεταρρυθμίσεων που έχουν διαμορφώσει ένα πολύ θετικό κλίμα για τη χώρα στις διεθνείς αγορές». 

Για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, μετά και την πρόσφατη της Microsoft, ο κ. Μπακατσέλος επισημαίνει ότι το όφελος αυτών των επενδύσεων δεν είναι μόνο θέμα αριθμών αλλά και διάχυσης συνολικότερου οφέλους στην ελληνική κοινωνία: «Παρακολουθούμε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη επενδυτική δυναμική από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, η οποία σαφώς αποτυπώνεται και στους αριθμούς. Η διάσταση που διαμορφώνεται από το επενδυτικό αποτύπωμα των αμερικανικών εταιρειών δεν περιορίζεται μόνο στο ύψος των επενδύσεων, αλλά διαχέεται στην κοινωνία μέσα από την ενσωμάτωση νέας γνώσης και αντίληψης για το επιχειρείν, την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικά για την επένδυση της Microsoft το ευρύτερο συνολικό αποτύπωμα στην οικονομία και κοινωνία μπορεί να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, επενδύσεις όπως αυτές των Cisco, Pfizer, Deloitte, Digital Realty και άλλων κολοσσών συνθέτουν έναν επενδυτικό χάρτη, όπου οι αριθμοί έχουν μεγάλη σημασία, αλλά εντάσσονται σε μια ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, που είναι ο συνολικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας και του επιχειρείν», υπογραμμίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή