ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση κόστους ρεύματος με αύξηση πράσινης ενέργειας

Η Ισπανία σχεδιάζει την εισαγωγή πρόσθετης ηλιακής και αιολικής ενέργειας 3,3 GW

Μείωση κόστους ρεύματος με αύξηση πράσινης ενέργειας

Μέσω της αύξησης της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας προσπαθεί να αντιμετωπίσει η Ισπανία το αυξημένο κόστος ηλεκτρισμού, το οποίο φέτος το καλοκαίρι έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλη την Ευρώπη.

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τα ακριβά δικαιώματα εκπομπών άνθρακα, έχουν δημιουργήσει ένα σπιράλ πιέσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, θέτοντας νέες προκλήσεις για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, και στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η Ισπανία σχεδιάζει την εισαγωγή πρόσθετης ηλιακής και αιολικής ενέργειας 3,3 GW, με την προσδοκία ότι η έξτρα ενέργεια θα οδηγήσει σε πτώση τις τιμές.

«Στόχος είναι η συνέχιση των δημοπρασιών ανανεώσιμης ενέργειας και η επιτάχυνση του μετασχηματισμού του ηλεκτρικού συστήματος μ’ έναν οργανωμένο τρόπο», δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα.

Οπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες του κόσμου, αυτή τη στιγμή στην Ισπανία είναι φθηνότερη η κατασκευή νέων ηλιακών ή αιολικών πάρκων, παρά η αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων. Και αυτό λόγω των ακριβών δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ώρα, η τιμή του φυσικού αερίου, ως απόρροια της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης προσφοράς, έχει ενισχυθεί σημαντικά, καθιστώντας οικονομικά ασύμφορη την παραγωγή ενέργειας μέσω εισαγωγών αερίου. Ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1.000% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ η τιμή στην Ασία έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει φθηνή εγχώρια παραγωγή, οι τιμές έχουν χτυπήσει το ανώτερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας.