Ανάκαμψη 2% κατέγραψε η Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο

Ανάκαμψη 2% κατέγραψε η Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο

Ενισχύεται η εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, που το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναπτύχθηκε κατά 2%. Οπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat δίνοντας τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνονται έτσι οι αρχικές εκτιμήσεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ υποβαθμίζεται ελαφρώς προς τα κάτω η εκτίμησή της για την ανάπτυξη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου κατά 13,6% σε σύγκριση με το πρωτόγνωρο δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, οπότε είχε επιβληθεί το πρώτο και οικονομικά ολέθριο lockdown. Η αρχική εκτίμηση της Eurostat μιλούσε για ανάπτυξη 13,7% σε ετήσια βάση.

Οπως τόνισε σε άλλη ανακοίνωσή της η Eurostat, η ανάπτυξη έδωσε ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα να αυξηθεί η απασχόληση το β΄ τρίμηνο κατά 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα έρευνες που φέρουν την εμπιστοσύνη επιχειρήσεων και καταναλωτών να ανακάμπτει σημαντικά αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο και με την εξέλιξη των εμβολιαστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις ανακάμπτουν, επιστρέφοντας στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ τους εμφανίζουν η τρίτη και η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία και η Ισπανία, που αναπτύχθηκαν με ρυθμούς 2,7% και 2,8% αντιστοίχως. Σημειωτέον ότι η Ιταλία, από τις χώρες της Ευρωζώνης που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, σημείωσε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το πρώτο τρίμηνο του έτους. Με ηπιότερους ρυθμούς αναπτύχθηκαν, άλλωστε, οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, η Γερμανία και η Γαλλία, που κατέγραψαν αύξηση ΑΕΠ κατά 1,5% και 0,9% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά τον συγκριτικά χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, οικονομικοί αναλυτές τον αποδίδουν στα προβλήματα που έχουν παρουσιάσει στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα οποία πλήττουν τις βιομηχανίες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, με ελλείψεις σε θεμελιώδεις πρώτες ύλες και εξαρτήματα όπως οι μικροεπεξεργαστές.

Εχουν προηγηθεί δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,6%, και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όταν μειώθηκε κατά 0,3%. Παρά τη συνεχιζόμενη και ικανοποιητική ανάκαμψη, η οικονομία της  Ευρωζώνης παραμένει περίπου κατά 3% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα, σε αντίθεση, βέβαια, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, την αμερικανική και την κινεζική, που έχουν ήδη υπερβεί τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν στα τέλη του 2019, προτού τις πλήξει ο κορωνοϊός. Η Ευρωζώνη αποκλίνει από τις δύο άλλες μεγάλες οικονομίες και σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, που υποχώρησε τον Ιούνιο στο 1,8%, όταν στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ επιταχύνθηκε στο 4,1% από το 3,0% του Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή