Τη «σημαία» της αναδιανομής πλούτου σηκώνει ξανά το Πεκίνο

Τη «σημαία» της αναδιανομής πλούτου σηκώνει ξανά το Πεκίνο

Προτεραιότητα του Σι Τζινπίνγκ η ενίσχυση των μεσαίων και φτωχότερων στρωμάτων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού επέτρεψε την επιθετική διεύρυνση της ανισότητας τις τέσσερις δεκαετίες που μεσολάβησαν αφότου ο ιστορικός ηγέτης της Κίνας, Ντεγκ Ξιαοπίνγκ, άνοιξε την κινεζική οικονομία στην ελεύθερη αγορά, το Πεκίνο μιλάει τώρα για αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πολλών και για αύξηση φόρων στα πολύ υψηλά εισοδήματα για τη «γενικότερη ευημερία» του κινεζικού λαού.

Στα νέα σχέδια και στις νέες προτεραιότητες του Πεκίνου αναφέρθηκε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και χρηματοπιστωτικών υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ), τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες της χώρας να αποκτήσουν ένα μεσαίο επίπεδο πλούτου. Οπως αναφέρει σχετικά το δίκτυο Cnbc επικαλούμενο τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας, ο Κινέζος πρόεδρος μίλησε για «τη συνετή προσαρμογή των υπερβολικά υψηλών εισοδημάτων» με στόχο «να ενθαρρυνθούν τα στρώματα υψηλού εισοδήματος και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν περισσότερα από τα κέρδη τους στην κοινωνία». Πολιτικοί παρατηρητές συσχετίζουν τις νέες εξαγγελίες με την εκστρατεία κατά των τεχνολογικών κολοσσών και γενικότερα των ιδιαίτερα ισχυρών επιχειρήσεων της Κίνας, που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν όχι μόνον υπερβολικό πλούτο αλλά και υπερβολική ισχύ και ανάλογη επιρροή στην κοινωνία της. 

Τις εξαγγελίες του κ. Σι ακολούθησαν, άλλωστε, υποσχέσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πεκίνου για διεύρυνση των μεσαίων στρωμάτων, αύξηση των εσόδων των φτωχότερων στρωμάτων και πάταξη κάθε δραστηριότητας άντλησης παράνομου εισοδήματος με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Οπως άλλωστε επισημαίνει το Bloomberg, από το 2012 οπότε ανέλαβε καθήκοντα ο Κινέζος πρόεδρος, το ΚΚΚ έχει αναφέρει στις προτεραιότητές του την εξάλειψη της φτώχειας και τη μείωση της διευρυνόμενης ανισότητας, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με σχετική ευημερία. Η διαρκώς διευρυνόμενη ανισότητα και ο υπερβολικός πλουτισμός μιας ολιγαρχίας έχουν πάρει διαστάσεις μάστιγας στην Κίνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομολόγου Τομά Πικετί, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού της κέρδιζε το 41% του εθνικού εισοδήματος το 2015, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 1978, όταν άνοιγε η κινεζική οικονομία στην ελεύθερη αγορά, δεν υπερέβαινε το 27%. Παράλληλα, το εισόδημα του φτωχότερου 50% του πληθυσμού έχει υποχωρήσει περίπου στο 15% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το 1978 ανερχόταν περίπου στο 27%. Σήμερα, το πλουσιότερο 20% έχει εισόδημα υπερδεκαπλάσιο του φτωχότερου 20%. Το Πεκίνο είχε προ πολλού υποσχεθεί, πάντως, να εξαλείψει την ακραία φτώχεια στη χώρα μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Οι νέες εξαγγελίες εμφανίζονται ως το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των υποσχέσεων αυτών του ΚΚΚ που τον περασμένο μήνα γιόρτασε τα 100 χρόνια ιστορίας.

Μιλώντας στο Cnbc αναλυτές της Morgan Stanley ερμηνεύουν τις νέες υποσχέσεις για γενική ευημερία ως προσπάθεια του Πεκίνου να αναδιατάξει την οικονομία στηρίζοντας τον κόσμο της εργασίας, καταπολεμώντας την κοινωνική ανισότητα αναδιανέμοντας τον πλούτο, προσφέροντας ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, αλλά και αυξάνοντας τους φόρους και προσφέροντας καλύτερη παιδεία για όλους. Μιλώντας, άλλωστε, στους Financial Times, ο Γουάνγκ Γιουν του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Συναλλαγών της Κίνας, απέδωσε τις νέες υποσχέσεις του Πεκίνου στα «στοιχεία που φέρουν την κατανάλωση στάσιμη και καθιστούν σαφή την επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών και να δοθεί έμφαση τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου». Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει, πάντως, και μια άλλη ανάγνωση των κινήσεων του Πεκίνου και ειδικότερα την εκστρατεία υποταγής των υπερβολικά ισχυρών επιχειρήσεων, που εγκαινίασε τον Νοέμβριο. 

Oπως τονίζει, στα τέλη Απριλίου τρεις κρατικές υπηρεσίες ανέλαβαν μερίδιο 1% και μία θέση στο Δ.Σ. της ByteDance, του ομίλου που ελέγχει το TikTok, όπως και σε άλλες δημοφιλείς εφαρμογές των τεχνολογικών κολοσσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή