Η τρίτη δόση εμβολίων ενισχύει Moderna και Pfizer

Η τρίτη δόση εμβολίων ενισχύει Moderna και Pfizer

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φαρμακευτικές εταιρείες των Moderna και Pfizer μόλις ανακάλυψαν ακόμα μία φλέβα χρυσού. Πρόσφατα, οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ, δηλαδή ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας, έδωσαν την άδεια για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού και στους ήδη εμβολιασθέντες πολίτες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Το σχεδόν 3% των Αμερικανών και των Αμερικανίδων, αν και αναμένεται συντόμως το ποσοστό αυτό να αυξηθεί. Αμφότεροι οι φαρμακευτικοί όμιλοι θα ωφεληθούν, αλλά η κεφαλαιοποίηση της Μoderna, η οποία ανέρχεται σε 160 δισ. δολ., εξαρτάται περισσότερο από την τρίτη δόση εμβολιασμού. 

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα απτά επιστημονικά στοιχεία, τα οποία υπαγορεύουν εμπράκτως την αναγκαιότητα μιας ακόμα δόσης, παραμένουν αμφίσημα. Κι αυτό, διότι η απόκτηση ανοσίας δεν είναι κάτι το οποίο αυτομάτως εδραιώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Από τη μία πλευρά τα εμβόλια των προαναφερθεισών εταιρειών και των ανταγωνιστριών τους μειώνουν τον κίνδυνο της μόλυνσης από την COVID-19, καθώς και της μετάδοσής τους και της πιθανής βαριάς νόσησης. 

Επιπλέον, οι παρενέργειες από τα εμβόλια των Moderna και Pfizer δείχνουν να είναι ελάχιστες. Από την άλλη, βέβαια, η αποτελεσματικότητά τους τείνει να περιστέλλεται συν τω χρόνω, αν και ακόμα δεν έχει καταστεί εντελώς σαφές όσον αφορά την ανοσία από τον κορωνοϊό. Με αυτά κατά νουν υπάρχει λόγος να γίνει και μία επιπλέον δόση ειδικά για τους περισσότερο ευάλωτους, αν και, όπως είναι τα πράγματα σήμερα, αυτή δεν ανταποκρίνεται σε προστασία έναντι νέων μεταλλάξεων.

Εάν, τώρα, ο στόχος μας είναι να τεθεί τέλος στην πανδημία, οι επιπλέον δόσεις δεν θεωρούνται ενδεδειγμένες ως προς τη βέλτιστη χρήση των εμβολίων. Από μέρους της η Pfizer επικαλέστηκε μελέτη, βάσει της οποίας η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της των δύο δόσεων εξασθενεί προϊόντος του χρόνου από το 96% αρχικώς στο 84% σταδιακά. Το να υποχωρεί λίγες ποσοστιαίες μονάδες δεν γεννά ανησυχία, μιας και τα οφέλη από τη διεξαγωγή του εμβολίου σε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα είναι πολύ μεγαλύτερα. Εξ ου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις των κρατών να αναστείλουν προς το παρόν την τρίτη δόση, έως ότου οι εμβολιασθέντες των δύο δόσεων αυξηθούν περαιτέρω. 

Ωστόσο, είναι πιθανόν πως οι κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών θα παρακινήσουν ούτως ή άλλως τους πολίτες να προχωρήσουν και στην τρίτη δόση. Αμφότερες οι φαρμακοβιομηχανίες των Pfizer και Moderna αναμένουν συνολικά από πωλήσεις εμβολίων περί τα 50 δισ. δολ. σε έσοδα. Εάν υποθέσουμε ότι το ήμισυ όσων εμβολιάστηκαν δύο φορές φέτος, θα κάνει και την τρίτη δόση το 2022, τότε, εφόσον το τίμημα είναι το ίδιο, θα υπάρξουν έσοδα σχεδόν του 25% των φετινών, δηλαδή 12,5 δισ. δολ. και για τις δύο. 

Η χρηματιστηριακή αξία της Pfizer ανέρχεται σε 264 δισ. δολ. και προφανώς υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των εμβολίων της. Σε ό,τι αφορά τη Moderna, αν και καταρτίζει μεγαλόπνοα σχέδια, προς το παρόν έχει επικεντρωθεί στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή