Επέκταση μέτρων στήριξης από ΕΦΚΑ για θεομηνίες

Επέκταση μέτρων στήριξης από ΕΦΚΑ για θεομηνίες

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επέκταση των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα με αφορμή τις πυρκαγιές σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα την κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και την εξάμηνη αναστολή των τρεχουσών εισφορών, και σε περιοχές που επλήγησαν στο παρελθόν από θεομηνίες προβλέπουν εγκύκλιοι των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, τα μέτρα αφορούν επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του περασμένου Μαΐου στο Λουτράκι, στην Κόρινθο και στα Μέγαρα, αλλά και από παλαιότερες θεομηνίες (πλημμύρα στο Μεσολόγγι τον Σεπτέμβριο του 2020, χαλαζόπτωση στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2020, κατολισθήσεις στην Κρήτη το 2019). Προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Αττικής, όπου να έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και αποδεδειγμένα να έχει υποστεί ζημίες. Αναλυτικά, με βάση εγκυκλίους που εξέδωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ισχύουν και σε αυτές τις περιοχές τα εξής:

α. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα (μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα).

β. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων).

γ. Εξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12-24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή. Ο αριθμός των δόσεων προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαίρεσης του ποσού της ζημίας διά του 1/24 του συνολικού ποσού της οφειλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 12 και μεγαλύτερος των 24.

Τα μέτρα αφορούν τη δημοτική κοινότητα Μεσολογγίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (πλημμύρα της 28ης Σεπτεμβρίου 2020), τις δημοτικές ενότητες Νέας Αλικαρνασσού, Μαλίων και Μοχού της Περιφέρειας Κρήτης (πλημμύρα και χαλαζόπτωση της 20ής έως 22ας Οκτωβρίου 2020), καθώς και περιοχές του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά, οι οποίες απεικονίζονται ως πληγείσες και επαπειλούμενες βάσει των 28 χαρτών οριοθέτησης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) από τον Νοέμβριο 2020 (κατολισθήσεις του 2019). Επίσης αφορούν την τοπική κοινότητα Πισίων στο Λουτράκι Κορινθίας, καθώς και τη δημοτική ενότητα Μεγαρέων του Δήμου Μεγαρέων της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής (πυρκαγιά της 20ής Μαΐου 2021).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή