Στο 44% των μεγεθών του 2019 οι μέχρι τώρα τουριστικές αφίξεις

Στο 44% των μεγεθών του 2019 οι μέχρι τώρα τουριστικές αφίξεις

Εκρηκτικός ο Αύγουστος, αλλά επανέρχεται η αβεβαιότητα για τον Σεπτέμβριο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 44% της δραστηριότητας του 2019 έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής φέτος οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σε βασικούς προορισμούς της χώρας, όπως στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Με δεδομένο ότι η περυσινή χρονιά κινήθηκε περίπου στο 24% της δραστηριότητας του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία, η ανάκαμψη από το 2020 εκτιμάται πως διαμορφώνεται –κατά μέσον όρο– σε επίπεδα άνω του 50%. Μόνο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 δείχνει ανάκτηση του 81% των διεθνών αφίξεων.

Τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και συγκέντρωσε από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς η «Κ», ενώ αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 17 Αυγούστου 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και του 2020. Να σημειωθεί όμως ότι πέρυσι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος ήταν δύο ιδιαίτερα καλοί μήνες, ενώ η πανδημία ενέσκηψε στην Ευρώπη και οδήγησε σε περιορισμούς στις διεθνείς μετακινήσεις από τον Μάρτιο και μετά. Επομένως με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία και εξαιρουμένης κάποιας ιδιαίτερα δυσάρεστης εξέλιξης κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, το στοίχημα της ανάκτησης του 40% της κίνησης του 2019 μοιάζει να κερδίζεται.

Ωστόσο, η ορατότητα για το πώς θα κινηθούν ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος παραμένει πολύ χαμηλή, ενώ οι πρώτες ανησυχίες πως η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ελέω της μετάλλαξης «Δέλτα», μπορεί να οδηγήσει σε ακυρώσεις έχουν αρχίσει να εντείνονται. Ηδη κάποιες επιχειρήσεις αναφέρουν τις πρώτες ακυρώσεις για τον Σεπτέμβριο. Επομένως παρά το γεγονός πως το πρώτο μισό του Αυγούστου εξέπληξε θετικά ακόμα και τους πιο αισιόδοξους (με προορισμούς όπως η Σαντορίνη να έχουν δεχθεί αφίξεις 4% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2019), ουδείς δύναται να προεξοφλήσει πως οι επιδόσεις αυτές θα διατηρηθούν. Πάντως, οι αεροπορικές εταιρείες διατηρούν τον αυξημένο σε σχέση με πέρυσι προγραμματισμό θέσεων για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο (που κινείται στο 85% των θέσεων που είχαν προγραμματισμένες γι’ αυτούς τους μήνες το αντίστοιχο με σήμερα χρονικό σημείο του 2019), μαρτυρώντας πως υπάρχουν προσδοκίες για πολλές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό σημαίνει, ειδικά για φέτος που οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες εξαιτίας της πανδημίας, πως οι εταιρείες έχουν δηλώσει στα αεροδρόμια την πρόθεσή τους να πετάξουν, αλλά ακόμα δεν έχουν οριστικοποιήσει την εκτέλεση αυτών των πτήσεων. Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» παραμένει η πορεία της πανδημίας αλλά και η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Οσον αφορά σε αυτήν την τελευταία παράμετρο πρέπει να επισημανθεί πως λόγω του τρέχοντος πανδημικού κύματος, αλλά έως ένα σημείο και των πυρκαγιών, έχει αρχίσει να επικρατεί διεθνώς κάποια επιφυλακτικότητα τουλάχιστον σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα φέτος. Θετικά πάντως για τον ελληνικό τουρισμό λειτουργεί το γεγονός ότι ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν λιγότερο καλή εικόνα διεθνώς.

Πλειονότητα οι Γερμανοί τουρίστες τον Ιούλιο

Μεταξύ των αγορών από τις οποίες έλκει ταξιδιώτες η Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, πρώτη και μεγαλύτερη είναι η Γερμανία, ακολουθούμενη κατά σειρά από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία και μόλις στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο βασίλειο, που όμως «άνοιξε» ως αγορά με μεγάλη καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία. Πιο κάτω στην κατάταξη της λίστας με τις εθνικότητες με τις περισσότερες αφίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται, με τη σειρά, η Ολλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Ελβετία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Κύπρος, η Ουκρανία, η Ρωσία, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Σερβία.

Ο Ιούλιος ήταν ο πρώτος μήνας δυναμικής ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τον Ιούλιο, οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση 146,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020. Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021 της ΥΠΑ, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας, καταγράφουν άνοδο +41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, που δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το -63,5%. Ο Αύγουστος αναμένεται ακόμα ισχυρότερος, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή