Μάχη για τα φορτία LNG, ενώ η Ρωσία στέλνει λιγότερο αέριο

Μάχη για τα φορτία LNG, ενώ η Ρωσία στέλνει λιγότερο αέριο

Κρύο χειμώνα στην Ευρώπη βλέπουν αναλυτές λόγω έλλειψης του καυσίμου

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε μια περίοδο αυξημένης ζήτησης και η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις του καυσίμου τον χειμώνα. Και το ευρύ δίκτυο τερματικών σταθμών (υγροποιημένου φυσικού αερίου) LNG που διαθέτει η Ευρώπη δεν πρόκειται να την προστατεύσει από μια έλλειψη προσφοράς τον χειμώνα. Ο λόγος είναι ότι παράλληλα με το φυσικό αέριο από τη Ρωσία μειώνεται και η εισροή LNG στα ευρωπαϊκά δίκτυα. Τον Ιούλιο ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. 

Μέσα στον Αύγουστο πρόκειται να φτάσει μόλις ένα φορτίο LNG στη Βρετανία, καθώς οι εταιρείες που κρατούν το καύσιμο αποθηκευμένο στην Ισπανία σκοπεύουν να εξαγάγουν έξι φορτία στην Ασία για να επωφεληθούν από τις υψηλότερες τιμές εκεί. Και αυτό συμβαίνει ενώ η Ρωσία έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οχι μόνον έχει μειωθεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, αλλά μεσολάβησε προ ημερών πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της Gazprom PJSC, που έπληξε και τη ροή στον αγωγό που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία. Ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα ότι δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην πυρετώδη ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά της Ρωσίας, αφού πρέπει να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους της χώρας που κυριολεκτικά άδειασαν το περασμένο έτος λόγω του βαρύτατου χειμώνα.

Το πρόβλημα είναι πως η Ευρώπη καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της περισσότερο με φυσικό αέριο από τη Ρωσία παρά με την ευρωπαϊκή παραγωγή. Η παραγωγή εντός της ηπείρου έχει μειωθεί και το γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου Κρόνινγκεν στην Ολλανδία κλείνει μάλλον πρόωρα, τρία χρόνια νωρίτερα από όσο αναμενόταν. Και δεν είναι μόνον ότι εκτοξεύεται η παγκόσμια ζήτηση. 

Η προσφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία διεκόπη φέτος εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Η Γηραιά Ηπειρος καταλήγει έτσι να εξαρτάται όλο και περισσότερο από την ασταθή παγκόσμια αγορά, από την οποία προμηθεύεται LNG  για να διασφαλίσει τη θέρμανση των κατοικιών και τον φωτισμό στη διάρκεια του χειμώνα. Δεδομένης, όμως, της έλλειψης καυσίμων, οι ασιατικές χώρες, από την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία και την Κορέα, είναι πιο πρόθυμες να καταβάλουν υψηλότερο τίμημα για να δελεάσουν τις εταιρείες που αποθηκεύουν φυσικό αέριο σε δεξαμενόπλοια της Ισπανίας. Και την ίδια στιγμή, υπολειτουργούν οι τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου σε Νιγηρία και Αίγυπτο.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Οστάιν Καλέκλεφ, διευθύνων σύμβουλος της εφοπλιστικής εταιρείας Flex LNG Ltd, τόνισε πως «η Ευρώπη χρειάζεται άμεσα αναπλήρωση των αποθεμάτων της σε μια περίοδο όμως που οι οικονομίες ανταγωνίζονται για να διασφαλίσουν τα φορτία φυσικού αερίου, γι’ αυτό και φαίνεται πως θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, εκτός και αν αυξηθούν οι ροές στους αγωγούς». Ο ίδιος καλεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί «για μεγάλη αστάθεια μέσα στον χειμώνα, αναλόγως του πόσο κακός θα είναι ο καιρός».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή