Με διψήφιο ποσοστό «τρέχει» η ανάπτυξη

Με διψήφιο ποσοστό «τρέχει» η ανάπτυξη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διψήφιο ποσοστό εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα διαμορφωθεί η αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του έτους, ενώ αισιοδοξία επικρατεί και για το γ΄ τρίμηνο, χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του τουρισμού.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, η πορεία του κορωνοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και ανησυχιών για το φθινόπωρο και μετά, με αποτέλεσμα να επιφυλάσσονται ως προς την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ συνολικά το 2021.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε με 13,6% το β΄ τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα ελληνικά στοιχεία στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά ήδη οι ενδείξεις μιλούν για ανάλογη πορεία. Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής (αύξηση 8,8% τον Ιούνιο, 9,6% το εξάμηνο), των λιανικών πωλήσεων (αύξηση 15% το Μάιο) και του κύκλου εργασιών (αύξηση 29,4% το β΄ τρίμηνο) αποδείχθηκαν ισχυρότεροι από τους πρόδρομους δείκτες, ενώ ικανοποιητική ήταν ακόμη και η πορεία των φορολογικών εσόδων. Μόνο ο τουρισμός κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες το β΄ τρίμηνο, αλλά ανέκαμψε εντυπωσιακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως δείχνουν τα μέχρις στιγμής στοιχεία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στα μέσα Ιουλίου, περίπου, ξεκίνησε έντονα αυξητική πορεία του κορωνοϊού. Ικανοποιητικά, εξάλλου, χαρακτηρίζονται και τα στοιχεία για την απασχόληση (ανεργία 15% τον Ιούνιο, έρευνα εργατικού δυναμικού).
Η αυξητική αυτή πορεία του κορωνοϊού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε επιδείνωση του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο, η έκταση της οποίας θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του προβλήματος και το αν θα επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα.

Στην Εθνική Τράπεζα, η τελευταία πρόβλεψη ανέφερε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μέσον όρο φέτος με ρυθμό 5,7%. Στην Alpha Bank ήταν επίσης κοντά σε αυτό το ποσοστό, συγκεκριμένα στο 5,5%, χωρίς να αποκλείουν αναθεώρηση προς τα πάνω. Στην Eurobank, η τελευταία πρόβλεψη ήταν για ρυθμό ανάπτυξης 4,1%, κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος, με «ανοδικούς κινδύνους», οι οποίοι, όμως, τώρα μετριάζονται εξαιτίας της νέας έξαρσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει αναλλοίωτη τη συντηρητική πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%, αλλά εκτιμάται πως στην κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, στις αρχές Οκτωβρίου, θα την αναθεωρήσει προς τα πάνω. Αλλωστε και η Κομισιόν, στις θερινές προβλέψεις της εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι 4,3%.

Προβληματισμό, εξάλλου, διατυπώνουν οι αναλυτές για τη δυναμική της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Ο ένας λόγος είναι η κλιματική αλλαγή και οι νέες υποχρεώσεις που θα κληθεί να αναλάβει το Δημόσιο για την αντιμετώπισή της, περιορίζοντας έτσι τα περιθώρια για άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Με άλλα λόγια, το πεδίο για φοροελαφρύνσεις στενεύει. Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι η επαναφορά των δημοσιονομικών περιορισμών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η χώρα δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμη και χαμηλότερα από το 3,5% του ΑΕΠ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή