ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η νέα λίστα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ώρα της αλήθειας έρχεται τον Σεπτέμβριο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην τελική ευθεία η νέα λίστα έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η ώρα της αλήθειας έρχεται τον Σεπτέμβριο για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς μετά την επιτυχή και έγκαιρη διαπραγμάτευση και έγκριση του «Ελλάδα 2.0» και την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση καλείται να επιδείξει έργο για την απορρόφηση των πόρων και την τήρηση των υποχρεώσεών της προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ετσι, μεταξύ άλλων, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ένας νέος κατάλογος έργων που θα ενταχθούν στο Ταμείο, θα υπογραφούν επιχειρησιακές συμφωνίες με τις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα δημοσιευθεί πρόσκληση προς τις ελληνικές για την προώθηση των δανείων του Ταμείου.

Ειδικότερα, στο οικονομικό επιτελείο θέτουν τρεις προτεραιότητες για το αμέσως προσεχές διάστημα:

1. Να ξεκινήσουν οι απορροφήσεις των πόρων. Μετά τα πρώτα 12 έργα που εντάχθηκαν προς υλοποίηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα ανακοινωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένα πακέτο έργων. Για το πρώτο πακέτο έργων εγκρίθηκαν πρόσφατα και τα τεχνικά δελτία από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ ο συνολικός τους προϋπολογισμός φτάνει το 1,42 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία, μήκους 70 χλμ. (480 εκατ. ευρώ), τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια (345,2 εκατ. ευρώ), την ψηφιοποίηση του αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο (242 εκατ. ευρώ), τη δράση από το πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας, που αφορά τα voucher για την αγορά tablet και laptop από μαθητές και φοιτητές (129,2 εκατ. ευρώ), την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων και πολιτών, στο πλαίσιο του προγράμματος Ενιαίας Ψηφιακής Υποδομής (69,4 εκατ. ευρώ) κ.ά.

2. Να δρομολογηθούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για ιδιωτικές επενδύσεις καλύπτοντας έως το 50% του κόστους τους. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να υπογραφούν σε πρώτη φάση συμβάσεις με τις τράπεζες. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα υπογράψει σύντομα επιχειρησιακές συμβάσεις και με τις δύο ευρωπαϊκές τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), με τις οποίες έχει ήδη υπογράψει μνημόνια. Εντός του Σεπτεμβρίου, εξάλλου, θα δημοσιευθεί και η αντίστοιχη πρόσκληση προς τις εμπορικές τράπεζες. Για τον σκοπό αυτό ορίστηκε ήδη ως νομικός σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία KLC.

3. Nα εφαρμοστούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα 13 «προαπαιτούμενα», που έχουν συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, για το τρίτο τρίμηνο φέτος, προκειμένου να εκταμιευθεί η πρώτη δόση των 3,5 δισ. έως το τέλος Δεκεμβρίου. Υποτίθεται ότι η πρώτη αυτή δέσμη δεν θα ήταν ιδιαιτέρως πιεστική, αλλά καθώς ο χρόνος κυλά φαίνεται ότι μένει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει. Στα 13 προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται η υπογραφή συμφωνίας με ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό οργανισμό (σ.σ. η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν υπογραφεί δύο, με EBRD, EIB), αλλά και η παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, το πλαίσιο για τη λειτουργία υποδομής φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα, η έναρξη ισχύος του εργατικού νόμου, η οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ, η έναρξη ισχύος του νέου νόμου για την κεφαλαιαγορά κ.ά.