Αύξηση κατώτατου μισθού και μειωμένες εισφορές ενισχύουν τους μισθωτούς

Αύξηση κατώτατου μισθού και μειωμένες εισφορές ενισχύουν τους μισθωτούς

αύξηση-κατώτατου-μισθού-και-μειωμένε-561466645

Ισχυρές προσδοκίες για σημαντική βελτίωση των εισοδημάτων εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών, στο άμεσο μέλλον, δημιουργεί η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αν και οι αυξήσεις για περίπου 1 στους 4 μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό κινούνται λίγο πάνω από τα όρια του πληθωρισμού, το μήνυμα στην αγορά είναι σαφές, ενώ και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, αναμένεται να δώσουν έστω και μικρή ανάσα στους μισθωτούς, σε μια περίοδο που εξακολουθούν να ισχύουν στην οικονομία ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και των συνεχιζόμενων πυρκαγιών. Στάση αναμονής αναμένεται να κρατήσουν οι εργοδότες και όσον αφορά τις όποιες διαδικασίες για υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ καθοριστικός παράγοντας για το τελικό ύψος των μισθών θεωρείται και η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την τύχη των τριετιών.  

Σήμερα, τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τις γνωστές «τριετίες», δικαιούνται μόνο όσοι είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία από 3 έτη και πάνω έως τον Φεβρουάριο του 2012. Οσοι, για παράδειγμα, είχαν προϋπηρεσία 2 χρόνια τον Φεβρουάριο του 2012 δεν δικαιούνται επιδόματα προϋπηρεσίας, όπως και όλοι όσοι προσελήφθησαν μετά, τουλάχιστον μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%. Ομως, οι εργοδοτικοί φορείς έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας «γυμνό» τον κατώτατο μισθό χωρίς τριετίες, για όλους τους μισθωτούς, ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας και έτος πρόσληψης.  

Αυτό που αναμένεται να κριθεί από το δικαστήριο, είναι εάν χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη, ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ τον μήνα.  

Εν αναμονή πάντως της δικαστικής απόφασης, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου 2022 σε 663 ευρώ τον μήνα, ενώ το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Για εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, οι αποδοχές για πλήρη απασχόληση διαμορφώνονται στα 663 ευρώ, ενώ εάν συμπεριληφθεί και επίδομα γάμου στα 729.30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια, ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 729,3 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ. Αντίστοιχα, για μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια, οι κατώτατες αποδοχές για πλήρη απασχόληση ορίζονται σε 795,6 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 861,60. Τέλος, για  μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών, οι μικρότερες μηνιαίες αποδοχές που επιτρέπεται να λάβει, εφόσον έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης, διαμορφώνονται σε 861,90 ευρώ, και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ τον μήνα.

Αύξηση κατώτατου μισθού και μειωμένες εισφορές ενισχύουν τους μισθωτούς-1

Να σημειωθεί ότι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό (10%) επί του βασικού μισθού. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει και το 2022 τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, που σε συνδυασμό με τη μικρή αύξηση της ονομαστικής αξίας του κατώτατου μισθού, δίνει μεγαλύτερη ανάσα σε χιλιάδες χαμηλόμισθους. Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και για τον επόμενο χρόνο ισχύει βέβαια και για τους υπόλοιπους μισθωτούς που λαμβάνουν υψηλότερους μισθούς. Εκτιμάται δε ότι σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με μεικτές αποδοχές ύψους 1.500 ευρώ θα έχει όφελος περί τα 40 ευρώ τον μήνα, ενώ και το εργοδοτικό κόστος θα μειωθεί ή για την ακρίβεια θα παραμείνει μειωμένο κατά 27 ευρώ τον μήνα. 
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στα επιδόματα με την ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2022, καθώς πολλές από τις παροχές του ΟΑΕΔ υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό και κατά συνέπεια αυξάνονται κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου του 2022. 

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται κατά κύριο λόγο το επίδομα ανεργίας, που από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους θα διαμορφωθεί στα 407 ευρώ από 399,25 ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και επιδόματα όπως το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, ίσο με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, που διαμορφώνεται στα 211,64 ευρώ από 207,61 ευρώ σήμερα, καθώς και το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων, που ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και αυξάνεται στα 244,2 ευρώ από 239,5 ευρώ.

Αυξημένο θα είναι και το ειδικό βοήθημα που δικαιούνται όσοι εξέτισαν ποινή φυλάκισης και το οποίο είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, όπως βέβαια και το ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών, που ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και θα διαμορφωθεί στα 325,6 ευρώ, από 319,4 ευρώ σήμερα. Τέλος, αύξηση θα δουν και όσοι από τον επόμενο χρόνο λάβουν το ειδικό εποχικό βοήθημα, καθώς θα διαμορφωθεί στα 767 ευρώ, από 752 ευρώ σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή