Xαμηλές προσδοκίες στη ΔΕΘ λόγω πανδημίας και πυρκαγιών

Xαμηλές προσδοκίες στη ΔΕΘ λόγω πανδημίας και πυρκαγιών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καλλιεργεί χαμηλές προσδοκίες για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Θεωρεί ότι η συγκυρία δεν καλεί για πλουσιοπάροχες εξαγγελίες και ούτε είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος αυτή τη στιγμή. Οπως μεταδίδει σε συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αυτή θα είναι μια περίεργη ΔΕΘ στη σκιά του κορωνοϊού και των πυρκαγιών, όπου αφενός η κυβέρνηση πρέπει να μεταδώσει μια αισιοδοξία, διατυπώνοντας τους στόχους της για την προσεχή πενταετία, αλλά αφετέρου να μην απομακρυνθεί από τις άμεσες ανησυχίες των πολιτών, για την καθημερινότητά τους, με επίκεντρο τον κορωνοϊό. Τούτων λεχθέντων, ο ίδιος προσθέτει ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει και οι όποιες ανακοινώσεις θα συζητηθούν πρώτα με τους θεσμούς. Δεδομένη θεωρείται προς το παρόν μόνο η παράταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι αν υπάρξει χώρος, μπορούν οι ελαφρύνσεις να γίνουν και του χρόνου, χωρίς προαναγγελία στη ΔΕΘ, όπως έγιναν και φέτος.

Δύο τραπεζίτες που εργάζονται στην Ελλάδα περιλαμβάνονται μεταξύ των 4.369 πιο ακριβοπληρωμένων στελεχών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ (European Banking Authority). Τα στοιχεία αφορούν εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2019 και δηλώθηκαν το 2020. Και οι δύο τραπεζίτες από την Ελλάδα είναι στα «χαμηλότερα» εισοδηματικά κλιμάκια. Ο ένας έλαβε 1,6 εκατ. ευρώ το 2019 εκ των οποίων το 1,1 εκατ. ευρώ ήταν σταθερή αμοιβή και τα υπόλοιπα χαρακτηρίζονται από την ΕΒΑ μεταβλητό τμήμα. Ο άλλος έλαβε 2,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 εκατ. ευρώ ήταν σταθερή αμοιβή και τα υπόλοιπα μεταβλητή. 

Δύσκολη η δανειοδότηση των μικρών

Προβληματισμός υπάρχει ως προς την απορρόφηση των πόρων του Γ΄ κύκλου του Εγγυοδοτικού Προγράμματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που απευθύνεται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 200.000 ευρώ. Τα δάνεια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 20 εκατ. περίπου, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος προβλέπει 415 εκατ. και η αιτία αποδίδεται στη χαμηλή ζήτηση που υπάρχει. Ωστόσο το αίτημα για αλλαγή των όρων του προγράμματος, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό, γιατί το πρόγραμμα έχει εγκριθεί στο πλαίσιο του προσωρινού πλαισίου για την COVID-19 που έχει εγκρίνει η Ε.Ε. και το οποίο λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ανάσες για τη χαλυβουργία

Μπορεί η άνοδος των τιμών των οικοδομικών υλικών να απειλεί τα περιθώρια κέρδους ουκ ολίγων projects στη χώρα, όμως την ίδια ώρα έρχεται να δώσει ανάσα στους ομίλους Στασινόπουλου και Μάνεση των οποίων οι μονάδες παραγωγής χάλυβα στην Ελλάδα ευνοούνται. Από τη μια η στροφή τους προς τις εξαγωγές, που επιβλήθηκε από τις περιστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, και από την άλλη η προοπτική αύξησης της ζήτησης ενόψει της εκκίνησης μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων έργων στην Ελλάδα, μπορεί να αναστήσει έναν κλάδο που ταλαιπωρήθηκε επί 10 και πλέον έτη, εκτιμούν στην αγορά. Την ίδια ώρα, δικαιώνονται και οι τράπεζες που στήριξαν την επαναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων των ομίλων και τα funds που αγόρασαν μέρος των υποχρεώσεών τους όπως στην περίπτωση της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Μένει βέβαια η άνοδος των τιμών του χάλυβα να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρατηρούν οι ψυχραιμότεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή