ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μονόδρομος του εμβολιασμού

Ο μονόδρομος του εμβολιασμού

Η χρήση του «112» για εκκενώσεις σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν τα μέγιστα από τις πυρκαγιές σίγουρα έσωσε αμέτρητες ζωές. Επειδή, όμως, η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται μαζί μας, καλό είναι να θυμόμαστε ότι και ο πλήρης εμβολιασμός σώζει ζωές. Πόσες ζωές όμως; Ερευνα η οποία διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία συμπεραίνει ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο απέτρεψε 22 εκατ. κρούσματα και 60.000 θανάτους. Πρόκειται για ιδιαίτερα εντυπωσιακά στατιστικά νούμερα, ειδικά εάν αναλογισθούμε ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 6,2 εκατ. κρούσματα και 131.000 θανάτους από τον ιό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, χωρίς το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμού, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαζόταν να επιβάλει περαιτέρω lockdowns που θα οδηγούσαν σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση.

Η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο συνίσταται στο ότι το 76,3% των ενηλίκων είχε εμβολιαστεί πλήρως μέχρι και τα μέσα Αυγούστου σε σχέση με το 62,3% των ενηλίκων (αρχές Αυγούστου) στην Ε.Ε.

Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη στη Μεγάλη Βρετανία θα υπερβεί εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πράγματι, το ΔΝΤ εκτιμά, για το Ηνωμένο Βασίλειο, ανάπτυξη 7% το 2021 και 4,8% το 2022. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 4,7% το 2021 και ανάπτυξη 4,4% το 2022. Εως ένα βαθμό, η ιδιαίτερα υψηλή ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου συγκριτικά με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει να κάνει με την ταχύτητα των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο (από την αρχή του έτους), καθώς η οικονομική ευρωστία προϋποθέτει σωματική υγεία!

Σημειώνω, επιπλέον, ότι το 60,3% των ενηλίκων στην Ελλάδα (βάσει στοιχείων από τις αρχές Αυγούστου) είχε εμβολιαστεί πλήρως σε σχέση με το 87,6% στη Μάλτα, το 70,1% στην Ισπανία και το 74,6% στην Πορτογαλία. Τόσο εμείς όσο και οι προαναφερθείσες χώρες βασίζονται, τα μέγιστα, στον τουρισμό. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα «ανοικτά σύνορα» θα επιταχύνουν την εισαγωγή κρουσμάτων, γιατί οι άλλοι «θωρακίζονται» μέσω του ταχύτατου εμβολιασμού ενώ εμείς αδρανούμε;

Οι δύσπιστοι και αρνητές των εμβολίων σίγουρα θα αμφισβητήσουν τη συμβολή του προγράμματος εμβολιασμών στη μείωση κρουσμάτων και θανάτων. Ισως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι κλιματικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτροπή νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Και τούτο επειδή ο ιός καθίσταται λιγότερο ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες. Πράγματι, ανάλυση στατιστικών στοιχείων από 166 χώρες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου οδηγεί σε μείωση των κρουσμάτων κατά 3%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα αλλεπάλληλα κρούσματα… καύσωνα στην Ελλάδα σίγουρα λειτούργησαν αποτρεπτικά στην επεκτατική διάθεση του ιού στη χώρα μας! Με άλλα λόγια, ο καύσωνας λειτούργησε ως «αντίβαρο» στην πολιτική «ανοικτά τουριστικά σύνορα» και την όποια αύξηση κρουσμάτων τα οποία προήλθαν από την παραπάνω πολιτική!

* Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool.