Ανάγκη για δομές φύλαξης παιδιών σε εταιρείες

Ανάγκη για δομές φύλαξης παιδιών σε εταιρείες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή η περίοδος προσφέρει μια καλή ευκαιρία στις αμερικανικές επιχειρήσεις να σκεφθούν πολύ σοβαρά για τα μικρά παιδιά των εργαζομένων τους. Ειδικά τις γυναίκες η πανδημία τις χτύπησε σκληρά, διότι 2,4 εκατομμύρια εργαζόμενες στις ΗΠΑ αποχώρησαν από την ενεργό απασχόληση, σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Πιού. Ταυτοχρόνως, οι επιχειρήσεις αναζητούν εναγωνίως ταλαντούχους ανθρώπους και επανεξετάζουν τη χρησιμότητα των γραφειακών τους εγκαταστάσεων. Το να μπορούν να προσφέρουν δομές φύλαξης παιδιών αποτελεί μια απάντηση στη διαρροή προσωπικού και σε αυτό μπορεί να τις βοηθήσει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ομιλοι όπως η εταιρεία ένδυσης Patagonia έχουν διαπιστώσει πως οι επενδύσεις για τις παροχές αυτές αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Το αιφνίδιο κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών το παρελθόν έτος της πανδημίας επηρέασε δυσμενώς τους γονείς και ειδικά τις μητέρες. Το 44% των γυναικών επισημαίνουν ότι ήταν και οι μόνες οι οποίες μεριμνούσαν για τα παιδιά τους κατά την παραμονή στο σπίτι εν συγκρίσει με το 14% των ανδρών, οι οποίοι συνολικά συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Αρκανσο. Και ενώ σιγά σιγά η Αμερική ανοίγει και πάλι τις πύλες της, η τάση αυτή δεν έχει ακόμα αντιστραφεί. Η απειλή των μολύνσεων από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να καθυστερήσει την επαναφορά σε μια κανονικότητα. Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει μείνει στάσιμη στο 56% για το 2020, λες και ο χρόνος παρέμεινε στο 1987. Σχεδόν οι μισές από τις οικογένειες οι οποίες συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας εξεύρεσης φροντιστών και νταντάδων Care.com απάντησαν πως είναι δυσκολότερο τώρα να καλύψουν τις ανάγκες φύλαξης των παιδιών τους απ’ ό,τι προ πανδημίας, και μάλιστα και ακριβότερο.

Πάντως, οι εταιρείες χρειάζονται προσωπικό και τον Ιούνιο οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έφθασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 10,1 εκατομμυρίων, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον αριθμό των ανέργων. Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε για τον μήνα εκείνο ότι άνω του 90% των πολιτειακών και τοπικών επιμελητηρίων διαπίστωσαν πως οι ελλείψεις σε υπαλλήλους βλάπτουν την οικονομία τους. Το να παρέχεται υπηρεσία φύλαξης εντός επιχειρήσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη και τη διατήρηση προσωπικού. Το κόστος λειτουργίας τριών κέντρων φύλαξης απέδωσε για την εταιρεία Patagonia, η οποία δαπανά 1 εκατομμύριο δολάρια, αφού έχει χρεώσει το προσωπικό για δίδακτρα, και προσέχει σχεδόν 80 παιδιά. Μετά την άδεια μητρότητας σχεδόν όλες οι νέες μητέρες επιστρέφουν στο γραφείο, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια οι γονείς με τα παιδιά στα κέντρα της εταιρείας έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες από τον μέσο υπάλληλο να εγκαταλείψουν την εταιρεία. Επίσης, οι παροχές αυτές βελτιώνουν το ηθικό των υπαλλήλων, που μπορούν να γευματίζουν μαζί με τα παιδιά τους, ενώ οι νέες μητέρες μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά τους. Επίσης δεν χρειάζεται να αφήνουν και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους κατά τη μετακίνησή τους και αυτό καλύπτει ακόμα ένα 11% των δαπανών φύλαξης της Patagonia. Παρά ταύτα, μόνο το 4% των εταιρειών στις ΗΠΑ προσφέρουν τέτοιες παροχές, σύμφωνα με την Ενωση Διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή