Πρόστιμα 2,2 δισ. δολ. σε τράπεζες, χρηματιστές

Πρόστιμα 2,2 δισ. δολ. σε τράπεζες, χρηματιστές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξημένα είναι τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χρηματιστηριακές εταιρείες, επειδή εφαρμόζουν πλημμελώς τη διεθνή νομοθεσία για την πάταξη του ξεπλύματος χρήματος. Συνολικά το 2020 επιβλήθηκαν διεθνώς χρηματικές ποινές της τάξεως των 2,2 δισ. δολαρίων, ήτοι πενταπλάσιες από το 2019, όταν ανήλθαν στα 444 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times – οι περισσότερες δε επιβλήθηκαν στη Γηραιά Ηπειρο. Ο όμιλος παροχής συμβουλών σε θέματα διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνου, Kroll, αναφέρει στην τελευταία του έκθεση ότι οι Αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2021 επέβαλαν πρόστιμα σχεδόν 1 δισ. δολαρίων, οπότε προβλέπεται ότι στο σύνολο του έτους τα επίπεδα του 2020 θα υπερσκελιστούν. Οπως επεξηγεί η διευθύντρια ρυθμιστικού πλαισίου και συμμόρφωσης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Kroll, Κλερ Σιμ, «η πανδημία δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή ερευνών, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους επέβαλαν πιο σκληρές χρηματικές ποινές, επιδιώκοντας το μήνυμά τους να είναι ότι, ανεξαρτήτως κωλυμάτων, ύψιστη προτεραιότητά τους παραμένει η εφαρμογή του νόμου». Στην πλειονότητά τους τα πρόστιμα αφορούν περιπτώσεις της διοίκησης να πράξει τα δέοντα, να παρακολουθήσει επαρκώς αμφίβολες δραστηριότητες και να ελέγξει κινήσεις υπόπτων πελατών. Οι αυστηρότερες ποινές και η απόδοση ποινικών ευθυνών ενίοτε είναι η επιλογή των Αρχών ειδικά για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, αν και είχαν επί σειράν ετών προειδοποιηθεί, δεν έκαναν όσα όφειλαν.

Ειδικότερα, στη Βρετανία τον Μάρτιο η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς κινήθηκε πρώτη φορά δικαστικά εναντίον τραπέζης και συγκεκριμένα κατά της NatWest, η οποία δεν κατόρθωσε να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τις κινήσεις ενός χρηματιστή σε χρυσό με έδρα το Μπράντφορντ. Τα βρετανικά δικαστήρια από μέρους τους μπορούν να επιβάλουν απεριόριστα πρόστιμα στις υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Οπως υπογράμμισε η Κλερ Σιμ, «η απόφαση της Αρχής να δράσει πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο αποτελεί ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτές οι αστοχίες πέραν των σημαντικών και αποτρεπτικών υψηλών προστίμων και της βλάβης στη φήμη ενός οργανισμού». Επιπλέον, όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Financial Times, ακόμα μία σημαίνουσα περίπτωση μεταξύ πολλών άλλων υπήρξε στο Ηνωμένο Βασίλειο με πρωταγωνίστρια τη νεοφυή Monzo, η οποία χορηγεί ψηφιακά δάνεια. Τον Ιούλιο αποκαλύφθηκε ότι είχε κληθεί για έρευνες από τις Αρχές για πιθανή παραβίαση της νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος.

Στη Γερμανία, τώρα, η ανταγωνίστριά της Ν26 έχει δύο φορές τιμωρηθεί από την αρμόδια Αρχή BaFin όσον αφορά την αποτελεσματική επιβολή ελέγχων για αποτροπή περιπτώσεων ξεπλύματος, ενώ μέσα στο 2021 ετέθη υπό την εποπτεία ειδικού αξιωματούχου, ο οποίος ελέγχει κατά πόσον συμμορφώνεται με την ποινή της. Τα τελευταία χρόνια, όπως αξίζει τέλος να επισημανθεί, η Ευρώπη τίθεται στην πρωτοπορία έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νοτιοανατολικής Ασίας με κριτήριο την επιβολή της κείμενης νομοθεσίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τι συνέβαινε το 2018, όταν οι αμερικανικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία στην πλειονότητα των υποθέσεων. Και αυτό συνέβη, διότι το 2021 τα μισά πρόστιμα και πλέον επιβλήθηκαν στην Ολλανδία, εξαιτίας του διακανονισμού της ΑΒΝ Αmro ύψους 480 εκατ. ευρώ με τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή