H νέα πολιτική της Fed έναντι του πληθωρισμού

H νέα πολιτική της Fed έναντι του πληθωρισμού

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεδρεύοντας στο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζών στο Τζάκσον Χολ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) συνήθως εκμεταλλεύεται την περίσταση για να ανακοινώσει πολιτικές επιλογές μείζονος σημασίας. Επί χρόνια ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ήταν μικρότερος του στόχου της Fed για 2%. Πέρυσι ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ ανακοίνωσε στο Τζάκσον Χολ μια ριζικά διαφορετική στρατηγική. Η Fed επρόκειτο να επιταχύνει εσκεμμένα τον πληθωρισμό για λίγο, ώστε να εξισορροπήσει τη μακροχρόνια καθήλωσή του σε επίπεδα κάτω του στόχου. Προκειμένου να το επιτύχει δεν τήρησε την τακτική να αυξάνει τα επιτόκια όταν υποχωρεί η ανεργία σε επίπεδα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον πληθωρισμό. Τώρα θα περιμένει μέχρις ότου αυξηθεί ο πληθωρισμός, προτού παρέμβει για να περιορίσει τον δανεισμό. Επιπλέον όρισε τον στόχο της για την απασχόληση ως μέγιστο ποσοστό συμμετοχής όλου του εργατικού δυναμικού, ενώ συνήθιζε να αυξάνει το κόστος του δανεισμού ακόμη και αν η απασχόληση παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα για ορισμένες κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, μεταξύ των έγχρωμων Αμερικανών.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, σχολιάζοντας τη νέα στρατηγική επισημαίνει πως «καμία στρατηγική δεν θα ήταν τέλεια, δεδομένου του αβέβαιου περιβάλλοντος που έχει δημιουργήσει η πανδημία». Οπως τονίζει ο ίδιος, όταν η Fed υιοθέτησε αυτήν τη στρατηγική λίγοι προέβλεπαν την κλίμακα της δημοσιονομικής στήριξης που θα παρείχε στην οικονομία ή τα αβέβαια βήματα με τα οποία άνοιξε ξανά η οικονομία. Ο κ. Μπερνάνκι εκτιμά, ωστόσο, πως όσο περίπλοκη κι αν είναι η κατάσταση, η νέα αυτή στρατηγική μάλλον «θα επιτύχει τους στόχους της Fed σε κάποιο βάθος χρόνου, μεταξύ των οποίων και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και το να προσεγγίσει ο πληθωρισμός τον στόχο μεσοπρόθεσμα». Ομοίως ο Αλαν Μπλίντερ, άλλοτε αντιπρόεδρος της Fed και σήμερα καθηγητής στο Πρίνστον, θεωρεί ότι «ήταν ένα πολύ θετικό βήμα». Τονίζει, πάντως, πως ήταν και παραμένει αντίθετος σε αυτήν την επιλογή και ειδικότερα επειδή είναι εξαιρετικά ασαφές το τι σημαίνει «να εξισορροπήσει παλαιότερα λάθη σχετικά με τον πληθωρισμό». Ο ίδιος τονίζει πως «αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε εν μέσω πανδημίας είναι περισσότερη έμφαση στον στόχο για την πλήρη απασχόληση». Προβλέπει, μάλιστα, πως πολύ σύντομα η Fed θα αρχίσει να ανησυχεί για τις προσδοκίες πως ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί πολύ ψηλά και πιστεύει πως «δεν πρόκειται να τον αφήσει να παραμείνει σε επιμόνως υψηλά επίπεδα». Η δε Γουέντι Εντελμπεργκ, διευθύντρια του προγράμματος Χάμιλτον στο ίδρυμα Μπρούκινγκς και πρώην επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, τονίζει πως «είναι ασφαλώς σωστό να ενδιαφέρεται η Fed για το πόσο υγιής είναι η αγορά εργασίας σε σχέση με τις φυλετικές ανισότητες, αλλά χρειάζεται και να προβούμε σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν η κοινωνία μας και η οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή