Τα επίπεδα του 2019 αναμένεται να προσεγγίσει ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) που αφορά το χρονικό διάστημα των επόμενων έξι εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Η αύξηση του πτητικού έργου στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να καταγράφεται από τα μέσα του Αυγούστου και συνάδει με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της τουριστικής αγοράς για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου. Υπό την αίρεση όμως ότι τα δεδομένα δεν θα ανατραπούν λόγω πιθανής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι οι πτήσεις να συνοδεύονται με υψηλή πληρότητα.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Eurocontrol, την τρέχουσα εβδομάδα, στις 42 χώρες της Ευρώπης που καλύπτει ο φορέας, η κυκλοφορία των αεροπλάνων τοποθετείται στο 72% του 2019, με μέσο ημερήσιο όρο τις 25.500 πτήσεις, αριθμός που ανέρχεται στις 27.000 τις Παρασκευές. Τον Σεπτέμβριο, οι πτήσεις υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν στο 76% αυτών του 2019. Στην Ελλάδα, μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των πτήσεων τοποθετείται από το 80% έως το 90% του 2019, ποσοστό που από τις 13 Σεπτεμβρίου ξεπερνάει το 90% στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου, ο (εναέριος) χάρτης της Ελλάδας, ως προς τον ποσοστιαίο όγκο των πτήσεων, γίνεται ξανά ενιαίος, δηλαδή στο σύνολο της χώρας η κυκλοφορία των αεροσκαφών υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 90% του 2019. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» η χωρητικότητα διαμορφώνεται στο 80% του 2019 μέχρι και τις 31 Αυγούστου.
Κατά τους αναλυτές του Eurocontrol, συνήθως από τις αρχές Σεπτεμβρίου η κυκλοφορία των αεροσκαφών υποχωρεί σταδιακά, αλλά φέτος δεν καταγράφεται η συγκεκριμένη τάση. Σε σχέση με το 2019, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο αριθμός των πτήσεων είναι χαμηλότερος κατά 30% έως 40%, με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση. Βάσει των στοιχείων για την περασμένη Τετάρτη 18 Αυγούστου, η κυκλοφορία των αεροπλάνων είναι χαμηλότερη μόλις κατά 8%, σε σχέση με την ίδια μέρα του 2019. Αντίθετα, στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία, ο αριθμός των πτήσεων είναι χαμηλότερος, κατά μέσον, όρο περίπου 29%.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) σε οικονομικούς διευθυντές, 1 στους δύο ερωτηθέντες εκτιμά ότι η ζήτηση για αεροπορικό ταξίδι θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το 2023. Το 73% αυτών αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας.